Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Idrottsgalan: "Det är en skandal"

Janne Blomqvist
Foto: Sven Lindwall
Felix Rosenqvist
Foto: Imago Sportfotodienst

Sarah Sjöström och U21-landslaget tog storslam - men motorsporten var svagt representerad på Idrottsgalan.

Nu riktar Viasats kommentator Janne Blomqvist skarp kritik mot nomineringsprocessen.

– Det är fan en skandal, säger han till Viasat.

Speedwaylandslaget var förvisso nominerade i kategorin "Årets lag". Ett pris som U21-landslaget tog emot på Idrottsgalan, och som målvakten Patrik Carlgren tog emot på Globens scen. Guldhjältarna prisades också för "årets prestation".

Simstjärnan Sarah Sjöström tog också hon hem två priser: som årets kvinnliga idrottare och Jerringpriset.

Nu riktar Viasats motorsportkommentator Janne Blomqvist skarp kritik mot idrottsakademins nomineringar. Motorsporten är alldeles för dåligt representerad, anser han.

LÄS MER: Här är alla vinnare på Idrottsgalan

"Man blir så trött"

– Det är rentav tragiskt, jag vet inte om det finns någon med motorkompetens i den där juryn. Jag säger inte att motorsporten ska vinna alla priser, men man borde få fler nomineringar. Det görs otroliga insatser runtom i världen varje år som bara passerar förbi eftersom det inte finns någon som följer det. Juryn är så förblindad av alla stora publiksporterna som har stor förankring hos det svenska folket, säger Blomqvist till Viasat.

Blomqvist saknar bland annat Marcus Ericsson, som under 2015 tog Sveriges första formel 1-poäng sedan 1989, och Felix Rosenqvist, som tog hem EM-titeln i F3.

– Om inte Rosenqvist insats kvalificerade in till någonting, då vet jag helt ärligt inte vad som ska kvala in. Vi hade en kille som blev europeisk juniormästare i rally, men han var inte med. Istället hade vi någon som vann ett SM-guld i volleyboll. Ställ sporterna mot varandra. De som spelar volleyboll är jätteduktiga, det är inte en fråga om det, men jag blir trött på att det är på det här viset, säger han.

– Man blir så trött på frågan varför motorsporten är så blekt representerad, det är fan en skandal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.