Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det ska bli väldigt roligt att slåss om pallplatser”

Marcus Ericsson skrattar och ler igen.
Foto: STEPHEN SPILLMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Nya bilar och nya konkurrenter.

För Marcus Ericsson är Indycar en ordentlig nystart.

– Det ska bli roligt att slåss om segrar och pallplatser igen, säger Marcus Ericsson.

Formel 1 är drömmen för alla racerförare. Men för Marcus Ericsson blev det fem tunga år i tungviktsklassen, även om det är något han själv inte riktigt vill hålla med om.

– Att köra formel 1 är en dröm för alla och att jag körde fem säsonger där var fantastiskt. Men vi jag tävlar för att vinna och det ska bli kul att få chansen att göra det igen.

I formel 1 hade Marcus Ericsson aldrig en konkurrenskraftig bil och därför var det i praktiken omöjligt att kämpa om VM-poäng. 

I Indycar sitter Marcus Ericsson återigen i ett lite mindre team men skillnaden nu är att han är närmare toppen.

– Det är jämnare mellan förarna och det händer så mycket i loppen. Jag kan ligga sist och ändå vinna och tvärtom kan den som leder och som har dominerat plötsligt vara längst bak, det är väldigt chansartat.

Nya krav på körstilen

Indycarbilarna har färre hästkrafter än F1-bilarna och har sämre grepp i asfalten. Det ställer nya krav på Marcus körstil.

– Det påminner lite mer om hur det var i GP2, jag får jobba mer med bilen i kurvorna. Bilarna är på det viset svårkörda.

En hel ny sak för Marcus Ericsson är de snabba ovalbanorna där supersnabba Indy500 ingår. Tävlingen som Kenny Bräck vann 1999.

– Jag har alltid gillat snabba kurvor och snabba partier så jag tror faktiskt att ovalbanorna kan passa mig bra. Jag har också ett bra team och en bra teamkamrat som kommer att hjälpa mig att hitta farten.

Nytt att tävla mot Felix

Marcus Ericsson har stött på flera av sina nya konkurrenter under karriären. Men svenske kollegan Felix Rosenqvist är ny.

– Vi har inte kört mot varandra sedan gokart. Men till exempel Max Chilton har jag tävlat mot i F3, GP2 och F1 och Alexander Rossi träffade jag i F1. Jag har den största respekt för de som kört här länge, som Scott Dixon som tävlat här i 18 år. Jag är ödmjuk.

Marcus Ericsson bor tillsammans med flera av de nya kompisarna i Indianapolis. Och han gillar sitt nya liv i USA.

– Det är ett nytt land och har blivit som en nystart, ett nytt kapitel. Jag har tittat mycket på NHL-ishockey som jag tycker är kul. Jag trivs bra här.

På papperet är Marcus Ericsson tredjeförare i F1-stallet Alfa Romeo. Men vad det betyder i praktiken vet han inte.

– Det är inte klart än, inte exakt. Men jag ska vara med på några race under andra halvan av säsongen, när det inte krockar med Indycar. Men mitt fokus nu är Indycar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.