Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det går inte en dag när jag inte tänker på det”

Mika Häkkinen. Foto: CAHIER PAUL-HENRI / STELLA PICTURES CAMELEON/ABACAPRESS
Mika Häkkinen.

Mika Häkkinen är en av formel 1-historiens mest framgångsrika förare. Allt var dock nära att ta slut redan 1995.

I en intervju med Ilta-Sanomat berättar Häkkinen nu om den ödesdigra dagen – och hur olyckan fortfarande påverkar honom, 23 år senare.

Den 28 september fyller den finska formel 1-legendaren Mika Häkkinen 50 år. Finländaren blev världsmästare i formel 1 tillsammans med McLaren två år i rad säsongerna 1998 och 1999, och fortsatte även efter sin f1-karriär att skörda framgångar i framför allt DTM.

Allt hade dock kunnat ta slut redan 1995.

I en intervju med Ilta-Sanomat minns Mika Häkkinen dagen då han var nära att förlora sitt liv – en händelse som har stor påverkan på honom än i dag.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på det, säger han.

 

Mika Häkkinen: ”Sjukt jobbigt”

Det var i kvalet till Australiens Grand Prix på Adelaide som olyckan var framme. Mika Häkkinen befann sig mitt i banans snabbaste kurva, Brewery Bend, när hans McLaren plötsligt fick punktering.

Bilen for okontrollerat av banan, och smällde rätt in i skyddsbarriären.

Kvalet rödflaggades och sjukvårdare fanns direkt på plats för att ta hand om Häkkinen. Det stod tidigt klart att den finske föraren drabbats av livshotande skador. 

Läkarna på plats tvingades utföra en akut trakeotomi, och på sjukhuset kunde man senare konstatera att Häkkinen drabbats av en allvarlig skallfraktur.

– Det som hände mig var sjukt jobbigt. Det går inte att berätta eller förklara för någon, berättar Häkkinen.

 

”Fick tejpa mina ögonlock så jag kunde sova”

Häkkinen hölls kvar på det lokala sjukhusets intensivvårdavdelning i två månader efter kraschen. 2015 beskrev Häkkinen på McLarens hemsida själv kampen för att ta sig tillbaka.

”Det var plågsamt och långsamt. Några av musklerna på ena sidan av mitt ansikte blev förlamade efter olyckan, vilket ledde till att jag inte kunde stänga mina ögon. På nätterna fick sjuksköterskorna tejpa mina ögonlock så att de var stängda och så att jag kunde få sova”, skriver han.

Till slut fick Häkkinen tillåtelse att åka hem till Monaco för att fortsätta med rehabiliteringen. Där fick han lära sig att gå igen. Och när formel 1-säsongen drog i gång igen året därpå, då fanns Mika Häkkinen med på startlinjen.

Totalt blev det sex ytterligare säsonger i motorsportens kungaklass, med de två VM-gulden som de största höjdpunkterna.

Därefter valde Häkkinen att sluta.

– Min olycka 1995 var så allvarlig. Det var en av anledningarna till att jag valde att sluta så tidigt som jag gjorde, säger Häkkinen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!