Foto: TONY WELAM / VOLKSWAGEN
 Foto: TONY WELAM / VOLKSWAGEN

"Det allra värsta är att det var rätt väntat"

Publicerad

Han vann världsmästartiteln efter att ha dominerat.

På vägen besegrade han tre förare som tillsammans har vunnit 12 VM-guld.

Men tyvärr. Johan Kristoffersson kör rallycross. Därför ratas han från priset "Årets manliga idrottare".

Det känns lite som att sparka på en som ligger ner. För juryn som plockat fram nomineringarna till Idrottsgalan har redan fått massiv kritik för sina val.

I kategorin "Årets manlige idrottare" saknas flera namn. Några menar att juryn försöker lägga upp bollen för ryttaren och europamästaren Peder Fredricsson. Andra att motorsporten hade sin chans när Mattias Ekström nominerades förra året.

Jag tror tyvärr att det handlar om ren okunskap. För trots att rallycoss-VM samlar 40 000 åskådare i Höljes varje sommar, visas på SVT och i dag är en global serie och en av bara fyra bilsportserier där du kan bli världsmästare så finns sporten inte på näthinnan hos de som sitter i juryn. 

På något annat sätt går det inte att förklara att Johan Kristoffersson ratas. Han har trots allt varit totalt överlägsen i sin sport under hela 2017. På sin väg till VM-guldet har han kört ifrån dubble världsmästaren Petter Solberg, som dessutom sitter i en exakt likadan bil som Kristoffersson, fjolårsmästaren och dubble DTM-mästaren Mattias Ekström samt den niofaldige rallyvärldsmästaren Sebastien Löeb.

Jag har svårt att se någon idrottsutövare, manlig eller kvinnlig, som kan mäta sig med Johan Kristofferssons meritlista. Ja, det ska vara Sarah Sjöström då som i mitt tycke varit bäst av alla under 2017.

När jag läste listan över vilka som nominerats i de olika kategorierna reagerade jag knappt på att Kristofferssons namn saknades. Så djupt sitter det att motorsporten inte tävlar med andra idrotter på samma villkor.

I helgen avslutades rallycross-VM i Sydafrika och Johan Kristoffersson vann sin sjunde seger för året, nytt rekord. Teamkompisen Petter Solberg blev totaltrea i VM och därmed borde Volkswagen Team Sweden varit nominerat i kategorin "Årets lag".

Senare i år kommer faktiskt Kristoffersson att möta ryttaren Peder Fredricsson i Sverige. Rallycrossvärldsmästaren ska vara prisutdelare vid Sweden International Horse Show och köra fram en av vinnarbilarna. Kanske blir det med Peder Fredricsson som mottagare. Där och då borde den svenska idrottspubliken ta chansen att hylla två mycket värdiga mästare.

En sak till: Sverige ligger bra till för att ro hem halva VM-titelpotten i bilsport. Thed Björk leder WTCC inför de avslutande racen och kan göra Kristoffersson sällskap som världsmästare 2017. Det skulle vara en fin punkt på ett fantastiskt bil- och motorsportår.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag