Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det allra värsta är att det var rätt väntat"

Foto: TONY WELAM / VOLKSWAGEN

Han vann världsmästartiteln efter att ha dominerat.

På vägen besegrade han tre förare som tillsammans har vunnit 12 VM-guld.

Men tyvärr. Johan Kristoffersson kör rallycross. Därför ratas han från priset "Årets manliga idrottare".

Det känns lite som att sparka på en som ligger ner. För juryn som plockat fram nomineringarna till Idrottsgalan har redan fått massiv kritik för sina val.

I kategorin "Årets manlige idrottare" saknas flera namn. Några menar att juryn försöker lägga upp bollen för ryttaren och europamästaren Peder Fredricsson. Andra att motorsporten hade sin chans när Mattias Ekström nominerades förra året.

Jag tror tyvärr att det handlar om ren okunskap. För trots att rallycoss-VM samlar 40 000 åskådare i Höljes varje sommar, visas på SVT och i dag är en global serie och en av bara fyra bilsportserier där du kan bli världsmästare så finns sporten inte på näthinnan hos de som sitter i juryn. 

På något annat sätt går det inte att förklara att Johan Kristoffersson ratas. Han har trots allt varit totalt överlägsen i sin sport under hela 2017. På sin väg till VM-guldet har han kört ifrån dubble världsmästaren Petter Solberg, som dessutom sitter i en exakt likadan bil som Kristoffersson, fjolårsmästaren och dubble DTM-mästaren Mattias Ekström samt den niofaldige rallyvärldsmästaren Sebastien Löeb.

Jag har svårt att se någon idrottsutövare, manlig eller kvinnlig, som kan mäta sig med Johan Kristofferssons meritlista. Ja, det ska vara Sarah Sjöström då som i mitt tycke varit bäst av alla under 2017.

När jag läste listan över vilka som nominerats i de olika kategorierna reagerade jag knappt på att Kristofferssons namn saknades. Så djupt sitter det att motorsporten inte tävlar med andra idrotter på samma villkor.

I helgen avslutades rallycross-VM i Sydafrika och Johan Kristoffersson vann sin sjunde seger för året, nytt rekord. Teamkompisen Petter Solberg blev totaltrea i VM och därmed borde Volkswagen Team Sweden varit nominerat i kategorin "Årets lag".

Senare i år kommer faktiskt Kristoffersson att möta ryttaren Peder Fredricsson i Sverige. Rallycrossvärldsmästaren ska vara prisutdelare vid Sweden International Horse Show och köra fram en av vinnarbilarna. Kanske blir det med Peder Fredricsson som mottagare. Där och då borde den svenska idrottspubliken ta chansen att hylla två mycket värdiga mästare.

En sak till: Sverige ligger bra till för att ro hem halva VM-titelpotten i bilsport. Thed Björk leder WTCC inför de avslutande racen och kan göra Kristoffersson sällskap som världsmästare 2017. Det skulle vara en fin punkt på ett fantastiskt bil- och motorsportår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.