Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De riskerar hela sportens framtid”

Zak Brown och Christian Horner.Foto: MANUEL GORIA/SUTTON IMAGES/REX/S / MANUEL GORIA/SUTTON IMAGES/REX/S REX FEATURES
Ferraris Charles Leclerc och Red Bulls Max Verstappen.Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1.

Nu varnar McLarens vd Zak Brown för att flera team kan gå i konkurs om saken inte hanteras på rätt sätt.

– Det här är förödande för teamen och om det är många som drabbas kan hela formel 1 vara hotat, säger han till BBC.

Årets formel 1-säsong skulle ha inletts i Australien den 15 mars.

Loppet blev dock inställt i sista stund på grund av coronaviruset och säsongen är nu uppskjuten med preliminär start den 14 juni.

Zak Brown, vd för McLaren, menar att sporten nu måste agera snabbt för att inte riskera att team går i konkurs.

– Med tanke på hur lång tid det tar att starta upp ett F1-team och den kris vi befinner oss i just nu, att folk skulle stå på rad att ta över de teamen på samma sätt som det varit förut... På det sättet skulle det inte kunna vara en sämre timing. F1 är väldigt bräckligt för tillfället, säger han till BBC.

Kritiken mot andra F1-team

Teamcheferna kommer att diskutera besparingar i ett möte under dagen.

Ett beslut som redan tagits är att flytta de planerade regeländringarna för 2021 till 2022, men några av teamcheferna vill även att de ska flyttas fram ytterligare till 2023.

Enligt Zak Brown är teamen dessutom redan överens om att sänka budgettaket för 2021 från 175 till 150 miljoner dollar. Han menar dock att det borde sänkas ytterligare till 100 miljoner dollar, och passar samtidigt på att dela ut en känga till de som stretar emot.

– Några av teamen sätter sin egen framgång i första hand utan att se till helheten. De riskerar hela sportens framtid, och då är vi alla förlorare, säger Brown och fortsätter:

– Man skulle nästan kunna tro att de är obekväma med möjligheten att potentiellt tvingas tävla mot team som inte sett som några riktiga motståndare tidigare. De är obekväma med att tävla på rättvisa villkor, eftersom de aldrig har gjort det tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.