Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska stjärnans chock: ”Är många som tror det”

Felix Rosenqvist i Piteå.
Foto: Jean-Francois Galeron / 0JFG8117.jpg
Tom Kristensen under Le Mans 24-timmarslopp 2021.
Foto: IPA / TT NYHETSBYRÅN

PITEÅ. Felix Rosenqvist har gjort sig känd för att vara en förare som klarar av att köra det mesta.

I helgen ger han sig dock för första gången på länge ut på helt okänt vatten.

– Det är kul och väldigt mycket att ta in. Jag får försöka lära mig så mycket jag kan, sova på det och sen hoppas att vi är med, säger Felix Rosenqvist.

Formel 3. Le Mans 24-timmarslopp. DTM. Formel E. Super Formula. Porsche Carrera Cup. Indycar.

Nämn en racingserie och sannolikheten är stor att Felix Rosenqvist har testat sig på den.

I helgen får han dock chansen att testa på någonting helt nytt. För första gången tar han plats i föraruppställningen till Race of Champions, som i år körs på is. Ett underlag som den svenske Indycar-stjärnan knappt kört på tidigare.

– Det är väldigt mycket att lära sig, väldigt lite träning och jag har egentligen ingen erfarenhet av den här typen av körning. Men det är kul att utmana sig själv och man känner verkligen att man lär sig något varje varv, vilket är ganska ovanligt. Jag har ju hållit på med att tävla med bilar över 15 år och det är alltid millimetergrejer man lär sig. Nu helt plötsligt så kan man tjäna en sekund varje varv man kör, säger Felix Rosenqvist.

Hans teamkamrat i nationscupen, Tom Kristensen, blev chockad när han fick veta hur pass lite svensken kört på is.

– Ja, det är många som tror att jag är någon form av expert på det här. Men komiskt nog har jag bara kört ett rally en gång, men det var på asfalt, och så en dag på is på en sjö i Åre.

Gynnar det dig något alls att du kört så mycket olika bilar tidigare?

– Både jag och nej. Jag har kört mycket bilar på asfalt, så där känner jag mig väldigt hemma. Men det var därför jag tyckte att det var kul att jag blev inbjuden hit, att man kan fortsätta bygga på det för den kunskapen har du ju alltid med dig sen. Ju mer man har på cv:t desto bättre. Och jag tycker alltid det är kul att få en bredare expertis på att köra bil.

”Vi är alla samma i grund och botten”

Någonting som utmärker Race of Champions är den lättsamma stämningen mellan förarna. När de är tillsammans hinner det knappt gå en sekund innan någon beslutar sig för att dra ett skämt.

– Det är väldigt kul. Det känns som att vi alla är samma i grund och botten. De flesta av oss har kört gokart, sen är det några som gått rallyspåret. Men vi har alla träffats någon gång någonstans, så man känner ju alla lite, speciell de skandinaviska förarna. Det är väldigt kul och väldigt avslappnat, säger Rosenqvist.

Samtidigt är det två tävlingar som ska avgöras – och rivaliteten förarna emellan är ständigt påtaglig, om än betydligt lättsammare än under en normal racinghelg.

– Nästan alla nordiska förare förutom jag är ju rallyförare, så där är det nog väldigt mycket rivalitet. Jag känner att jag är lite utanför den, jag skulle vara glad av att slå vem som helst här faktiskt. Så jag håller mig lite i min egna bubbla när det kommer till det. Men alla här är vinnarskallar, men det märks ändå inte så mycket.

Ni håller inte på att psyka varandra?

– Njäe... Äh... 

Eller?

– Lite små-sådär.

Vissa kanske är värre än andra?

– Jag tror att Mattias och Johan och Petter är ganska så. De har någon ”vibe” där de håller på och småhugger på varandra. Men de flesta fokuserar nog mest på sig själva.

Tävlar inte för Sverige

Rosenqvist är född och uppvuxen i Värnamo och har tävlat under svensk flagg hela sin karriär.

I Piteå kommer han dock inte att tävla för det svenska laget. Han kommer i stället att representera lag Norden tillsammans med danska Tom Kristensen.

– Det är väldigt mycket skandinaver här så det fanns inte tillräckligt mycket plats, säger Rosenqvist med ett leende och fortsätter:

– Men lag Norden är stabilt! Tom är en grym förare och väldigt trevlig. Honom har jag faktiskt aldrig träffat innan men är en kille som jag sett upp till hela livet.  Han var i slutet av sin karriär när min började få momentum. Men han är väldigt duktig och har lärt mig väldigt mycket redan, han har försökt föra över sin kunskap från förra året när han körde här. Det är ingen som tror att vi kommer dominera, men kan man bara hanka sig vidare så...

Lite skönt att vara underdogs också?

– Ja, det är väldigt lite press så det är skönt!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.