Ett jordskrek stoppar Dakarrallyt. Foto: Franck Fife / AP TT NYHETSBYRÅNEtt jordskrek stoppar Dakarrallyt. Foto: Franck Fife / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett jordskrek stoppar Dakarrallyt. Foto: Franck Fife / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Expressen TV.Foto: Expressen TV.
 Foto: Expressen TV.

Dakarrallyt ändras efter två dödsfall

Publicerad

Dakarrallyt har drabbats av stora problem, då vädret tvingar arrangörerna att göra om etapperna hela tiden.

Till råga på det så har två personer dött i området där racet körs, till följd av de extremt tuffa väderförhållandena.

Stora åskoväder har gäckat Dakarrallyts framfart i Sydamerika den senaste veckan.

Etapp fem och åtta har förkortats, etapp sex har ställts in helt och etapp sju tvingades köras en helt annan väg än det var tänkt på förhand.

Nu meddelar arrangörerna att även att etapp nio, som går mellan Salta och Chilecito, tvingas ställas in till följd av vädret i Bolivia och Argentina. Flera åkare har inte lyckats komma fram till Salta, vilket är en av anledningarna till att man inte kan starta etappen.

Två döda så här långt

Rallyt, som i år mäter runt 800 mil, har även drabbats av betydligt värre saker än så. Den ansedda tidningen AS rapporterar nämligen att två personer i närheten har dött på grund av det extrema vädret.

"Enligt argentiska myndigheter är offrena människor ur befolkningen, och flera andra har observerats med allvarliga skador", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande enligt AS.

Dakarrallyt kommer fortsätta under morgondagen, då mellan Chilecito och San Juan.

Svensk på MC

Under fjolårets upplaga utmärkte sig en svensk, Thomas Berglund, för sin medverkan.

Han körde nämligen den klassiska utmaningen på motorcykel, och blev omskriven över hela landet.

– Men för mig som håller på med motorsport är Dakar-rallyt det ultimata äventyret. Vi korsar en hel kontintent, det är det och äventyret som lockar. Det är också en tävling som bara körs en gång per år och då gäller det att få allt att fungera. Det är extremt och väldigt häftigt, sa Berglund då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag