Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cook sålde allt för att komma till Sverige

Foto: Jan-Erik Berggren
Foto: Bastien Baudin / BASTIEN BAUDIN / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

TORSBY. När Louise Cook inte hade tillräckligt med pengar till startavgiften till Svenska rallyt valde hon att sälja ut sitt prisskåp på ebay.

Det och en mängd privatpersoner som valde att stödja satsningen tog henne hela vägen till startlinjen i Värmland.

Men där började det med en krasch.

Många har följt den brittiska rallyföraren Louise Cooks kamp för att ta sig hela vägen från Maidstone fem mil sydost om London till startlinjen i Svenska rallyt.

Cook hade inte råd med startavgiften men hon gav inte upp utan plockade fram gamla pokaler för att sälja dem på ebay. När hennes kamp uppmärksammades startades en insamling på internet.

Problemet: Saknar ny vindruta

– Stödet har varit enormt. Det var inte min idé att samla in pengar från privatpersoner via internet, det bara satte igång. Jag blev överraskad och jag har fått så mycket stöd från alla möjliga håll, berättar Louise från hennes enkla tält vid serviceplatsen i Torsby.

Flera timmar efter att ledaren Thierry Neuville har kört in sin rallybil i Hyundais enormt stora garage kommer Louise gående i depån - i tårar. Redan på fredagens första specialsträcka kraschade hon och rullade bilen. Publiken hjälpte henne komma på hjulen igen men nu är det inte säkert om domarna tillåter henne att köra vidare med en trasig vindruta.

- Vi har tejpat den och vi har ingen mer vindruta. Jag hoppas att jag ska få tävla vidare.

Varför var det så viktigt att komma till Svenska rallyt, det är kallt, båsigt och ofta skitigt?

– Jag har sett bilder på tävlingen och alltid velat åka hit. Det är en speciell tävling och något jag alltid velat göra.

Jobbar hårt för att hitta ekonomiskt stöd

Du har inte kört på is och snö tidigare på det här viset, är det svårt att lära sig?

– Ja, verkligen. Kanske var det därför jag kraschade. Det och pressen av att göra det här för alla som stöttat mig. Men det var svårt att vet hur bra grepp det var i däcken, det var så olika beroende på hur vägen såg ut. Det var verkligen svårt.

Kommer du att komma tillbaka igen?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Efter allt jag lärt mig i år så blir det lättare nästa gång. Och jag vill utvecklas, ta nästa steg och bli bättre och bättre som förare.

Och hur ser det ut med pengarna nu, räcker det till en hel säsong eller är det tävling för tävling?

– Det är tävling för tävling. Jag jobbar 24/7 med att hitta stöd för min rallysatsning. Det är det här jag brinner för, det är min passion.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.