Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bröt ihop fullständigt – satt bara där och grät”

Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GREG HUEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Danica Patrick är en av världens mest kända racingprofiler. För en vecka sedan körde hon sitt sista lopp någonsin – en tävling som trots en krasch slutade i lyckotårar.

Indianapolis 500 – kallat Indy 500 – är ett av motorsportens mest klassiska. När loppet kördes för en vecka sedan var det dessutom extra speciellt, då det var racingikonen Danica Patricks sista tävling någonsin.

Avslutningen blev dock långt ifrån det sagoslut som 36-åringen önskat sig.

68 varv in i loppet låg Patrick i mitten av startfältet. Då förlorade hon plötsligt kontrollen över bilen, och kraschade rätt in i muren. Därefter rullade hon tvärs över banan innan hon till slut fick stänga av motorn och kliva ur bilen – 132 varv i förtid.

– Det var helt klart inget jättebra avslut. Samtidigt så sa jag redan innan jag kom hit att om det blir en total katastrof är det kanske något folk kommer ihåg. Och om jag vinner så minns folk det. Allt däremellan är egentligen bara en liten del av en stor berättelse, säger Danica Patrick till The Guardian. 

https://twitter.com/IndyCar/status/1000796923362729985?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fsport%2F2018%2Fmay%2F27%2Fdanica-patrick-crash-indianpolis-500-indycar&tfw_site=guardian

Patricks kyliga svar på kritiken

Danica Patrick är en av det senaste årtiodets största amerikanska racingprofiler och en av de mest framgångsrika kvinnliga förarna någonsin.

Hon debuterade i IndyCar 2006, och lyckades ta tre pole positions under sitt första år. Hon slutade säsongen på tolfte plats, och utsågs till årets rookie. 2008 vann hon Indy Japan 300 – Patricks enda vinst i IndyCar. Amerikanskans mest minnesvärda bedrift kom dock ett år senare, då slutade trea i prestigeloppet Indy 500.

Livet i racingvärlden har dock inte varit någon dans på rosor. Under åren har Patricks kritiserats kraftigt för sin brist på framsåtende resultat – främst under åren i Nascar där hon under fem fulla säsonger endast skrapade sju topp tio-placeringar, detta trots att hon körde för ett av de bästa teamen.

Hon har dock trots detta aldrig haft några större problem med att hitta sponsorer, mycket tack vare det personliga varumärke hon byggt upp bland annat genom sina sociala medier.

– Om hon hade varit en man hade ingen ens märkt att hon var med och körde, har racinglegenden Richard Petty tidigare sagt enligt sajten Sporting News. 

Patrick tog dock det hela med ro.

– Folk har sagt saker förut och folk kommer säga nya saker i framtiden. Jag säger fortfarande samma sak, och det är att alla har rätt till en egen åsikt.

https://www.instagram.com/p/BYPa0izB9-F/?hl=sv&taken-by=danicapatrick

Bröt ihop efter överraskningen

Danica Patricks avslut på karriären fick dock, trots allt, ett fint avslut. När 36-åringen frustrerad efter kraschen kom hem från sitt sista lopp möttes hon av familj, vänner och kolleger – som anordnat en överraskningsfest i hennes ära.

– De hade gjort ett fotomontage som gjorde att jag bröt ihop fullständigt. Jag bara satt där och grät. Den var en känslofylld dag och jag tror att jag fick ur mig en hel del tårar, säger Patrick till Autoweek.  

Hon fortsätter:

– Indy 500 kan förändra ditt liv och det kan krossa ditt hjärta. Det är ett så stort lopp. Jag fick mitt hjärta krossat, men samtidigt tar det inte särskilt lång tid innan man börjar komma ihåg alla bra minnen också.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!