Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bråket som skakade Schumachers familj

Sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher är formel 1:s största genom alla tider.

En som alltid stått i hans skugga är Michaels yngre bror, Ralf Schumacher.

– Det är svårt att svara på hur vår relation fungerar, har Ralf tidigare berättat för Guardian. 

Det är få personer i världen som har uppnått samma ikoniska status som Michael Schumacher. Tysken har vunnit sju formel 1-titlar, vilket är två fler än tvåan Juan Manuel Fangio.

Schumacher la hjälmen på hyllan 2012 och bara ett år senare var han med om en tragisk olycka på en resa i franska alperna. Schumacher försattes i konstgjord koma och vaknade nästan sex månader senare. Han har sedan dess flyttat hem igen, men det råder fortfarande stora oklarheter kring hans tillstånd.

En av de som hållit låg profil efter legendarens olycka är den andre formel 1-föraren i familjen: Ralf Schumacher.

1975, sex år efter storebror Michael, föddes lillebror Ralf. Och liksom så många andra syskonpar blev storebror Michael tidigt en förebild.

Bröderna växte upp i tyska Hürth och spenderade många timmar på gokart-banan, där föräldrarna Rolf och Elisabeth jobbade deltid. Michael beskrevs tidigt som en stor talang samtidigt som Ralf hade en mer aggressiv stil och gjorde fler misstag.

Ralf skulle dock komma att skörda stora framgångar i gokart – innan han liksom sin storebror tog steget vidare till formelbilsracing.

1996 vann Ralf Schumacher Formula Nippon, och året därpå fick han äntligen följa i storebror Michaels fotspår upp till kungaklassen formel 1. 

”Kommer alltid vara bröder”

Ralf körde de inledande åren tillsammans med Jordan och kom på en sensationell tredjeplats redan i sitt tredje lopp. Han stannade i serien till och med säsongen 2007, men trots flera bra resultat så kom han aldrig i närheten av sin bror. Totalt blev det sex vinster och 27 pallplatser – att jämföra med storebror Michaels 91 vinster och 155 pallplatser.

Den största framgången kom i Kanadas Grand Prix 2001. Michael startade i pole position – men blev omkörd av Ralf i loppet. De tog målflagg som etta och tvåa, ett historiskt resultat då det var första gången någonsin som två syskon slutat på de två första platserna i ett och samma lopp.

– Ja, vi kommer alltid att vara bröder. Ja, vi är väldigt nära varandra, men samtidigt är vi väldigt tävlingsinriktade, sa Ralf Schumacher i en intervju med brittiska Guardian 2003 när han skulle beskriva syskonparets relation.

Han berättar i samma intervju att bröderna tidigt slutade att prata om racing med varandra.

– Inte ens under det första året i formel 1 pratade vi om racing eller bilar när vi var på banan. Han ville inte, och efter ett tag ville inte jag det heller, säger Ralf Schumacher.

Kontroversiella separationen med frun

Efter formel 1-karriären körde Ralf ett par år i det tyska sportvagnsmästerskapet DTM innan han bestämde sig för att helt lägga av med förarkarriären. I dag arbetar han tillsammans med Mercedes-Benz som mentor för deras unga förare, samtidigt som han är med och styr det tyska formel 4-teamet US Racing, där hans son David är en av förarna.

I oktober 2001 gifte sig Ralf Schumacher med den tidigare modellen Cora-Caroline Brinkmann. Deras son David föddes senare samma månad.

Parets relation surnade dock under åren som gick och i februari 2015 bekräftade Schumachers advokat att paret separerat från varandra.

Parets hus hade fått besök av polis bara månader tidigare, efter att en granne larmat om skrik. När polis kom till platsen anklagade både Ralf och Cora varandra för att ha betett sig våldsamt, enligt Mirror. 

Cora uppmärksammades även kort efter skilsmässan – då hon valde att posera på omslaget av tyska Playboy.

– När ska jag göra det om inte nu? Det här är som balsam för min själ, nu när står inför en ny del av mitt liv, säger Cora till tidningen enligt Daily Mail.

Sonen på väg att ta över

Ralf och Michael Schumachers saga är över. Men en ny generation är på väg att återta den stora racingscenen.

Michaels son Mick Schumacher gör i år sin andra säsong i det europeiska formel 3-mästerskapet, där han kör för det mycket framgångsrika stallet Prema. Under sin rookie-säsong slutade han tolva i mästerskapet med en tredjeplats på italienska Monza som bästa resultat. 

Även Ralfs son, David Schumacher, har ärvt sin pappas passion för motorsport. 16-åringen gjorde sin debut i en formelbilsracingserie tidigare i år när han knep tre andraplatser och en tredjeplats i Förenade Arabemiratens formel 4-mästerkskap. 

Med på plats fanns självklart pappa Ralf.

– Han startade bara förra veckan men jag tycker att han gör bra ifrån sig. Det han visade de senaste loppen gör mig väldigt stolt, säger Ralf Schumacher till F1i.com.

https://www.instagram.com/p/BfON-F3FXo6/?hl=sv&taken-by=davidschumacher1