Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bragdguldvinnaren Sten Lundin är död

Motorcross-legendaren Sten "Storken" Lundin är dödFoto: Leif R Jansson/Tt / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA
Lundin delade Bragdguldet 1961 med Ove FundinFoto: Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Tt / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA
Foto: Lennart Isaksson / Tt / DN

Motocross-legendaren Sten "Storken" Lundin, 84, är död.

Den tvåfaldiga världsmästaren och svenska bragdguldmedaljören gick bort under fredagen efter en kort tids sjukdom.

– Han somnade in med familjen vid sin sida, säger änkan Britt.

Under 1950- och 60-talet var han en av världens främsta motocrossförare i 500-klassen.

Sten "Storken" Lundin vann individuella VM-guld år 1959 på märket Monark och år 1961 på märket Lito. I lag (Motocross des Nations) vann han dessutom VM-guld 1955 och 1958 och därtill tre individuella SM år 1955 och 1961.

För sina triumfer tilldelades han Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet) år 1961, som han delade med speedwayförare Ove Fundin.

Nu har Sten "Storken" Lundin gått bort, 84 år gammal. I 60 år var han gift med Britt Lundin. Hustrun fanns vid hans sida vid sjukhussängen.

– Vi är väldigt tacksamma över att vi fick vara med honom den sista tiden. Han somnade in så gott. Allting var väldigt lugnt, säger änkan Britt Lundin.

"Väldigt stolt över VM-gulden"

Sten Lundin skadade sig under en semester i Thailand i januari och uppsökte då sjukhus. Väl hemma i Sverige kunde han flytta hem till parets hus och mådde bättre. Men under fredagen insjuknande hans snabbt och fördes akut till sjukhus.

– Han var trött den sista veckan. Till slut orkade inte hjärtat längre, säger Britt Lundin.

– Allting är väldigt konstigt. Man är fortfarande chockad, eftersom det hände så nyligen. Just nu saknar jag honom bara. Och är samtidigt väldigt glad för det långa och händelserika liv som vi har haft tillsammans. Med alla hans framgångar och så småningom vår gemensamma son, säger Britt Lundin.

Hon minns sin man som en stark och snäll människa, som också gick sin egen väg.

– Han var tävlingsmedveten hela tiden och gick gärna sin egen väg. Och han har fått leva sitt liv som han ville. Som han alltid var väldigt tacksam för, säger hon.

– Han var väldigt stolt över sina två VM-guld och när han fick Svenska Dagbladets guldmedalj.

Sten "Storken" Lundin lämnar hustrun Britt, sonen Kenneth och två barnbarn efter sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.