Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bottas tar över VM-ledningen

Foto: PIXATHLON/REX / PIXATHLON/REX/IBL REX FEATURES
Foto: PIXATHLON/REX / PIXATHLON/REX/IBL REX FEATURES
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Har Mercedes redan avgjort årets konstruktörsmästerskap i formel 1?

Mycket talar för det efter att teamet tog säsongens fjärde raka seger i Azerbajdzjans Grand Prix.

– Jag är bara stolt över att få vara en del av det här , säger vinnaren Valtteri Bottas efter loppet.

Ferraris Charles Leclerc toppade alla träningspass inför helgens Grand Prix i Azerbajdzjan.

Under kvalet gjorde den unge monegasken dock ett ödesdigert misstag när han kraschade redan i den andra kvalomgången, där Mercedes i stället kunde ta över taktpinnen genom att säkra båda platserna i det första startledet.

Valtteri Bottas kunde sedan göra en stabil start från pole position, där teamkollegan Lewis Hamilton inledningsvis försökte utmana men sedan fick lägga sig bakom.

Därefter behöll den större delen av fältet sina platser, där Leclerc var den som flyttade på sig mest och efter sju varv hade klättrat från tionde upp till femte plats.

Ferrari försökte överlista Mercedes genom att använda sig av en alternativ strategi där man, till skillnad mot Mercedes, valde att starta på medium- i stället för soft-däcken.

Det gick dock inte vägen, och Mercedes med Valtteri Bottas i spets var aldrig särskilt hotade.

Finländaren vann loppet före Hamilton och Vettel knep den sista pallplatsen. Leclerc gick i mål som femma bakom Red Bulls Max Verstappen.

Valtteri Bottas: ”Helt otroligt”

Resultatet innebär att Valtteri Bottas nu återtar ledningen i förarmästerskapet, där Hamilton nu petas till andra plats.

 – Det betyder så klart mycket. Det är helt otroligt vilken nivå vi presterar på i teamet nu, jag är bara stolt över att få vara del av det, säger Bottas i segerintervjun efter loppet.

För Mercedes betyder de dubbla pallplatserna att man för fjärde loppet i rad är det mest framgångsrika teamet – och man har nu kopplat ett hårt grepp om mästerskapet.

– Det är snudd på redan avgjort i konstruktörs-VM nu, säger expertkommentatorn Björn Wirdheim i Viasat.

Mercedes leder nu mästerskapet med hisnande 173 poäng, före Ferrari på 99. I förarmästerskapet leder Bottas med 87 poäng – endast en poäng före Hamilton med 86 – och med Vettel på behörigt avstånd på tredje plats med 52 poäng. 

– Valtteri gjorde inga misstag och förtjänade att vinna i dag. Det här är den bästa starten vi någonsin haft i teamet, och det är verkligen en laginsats. Jag är väldigt stolt över alla, säger Hamilton.