Sauber-kaoset handlar inte om Marcus Ericsson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Monisha Kaltenborn slutar som teamchef för Sauber.
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA EPA

Saubers ägare sparkar teamchefen Monisha Kaltenborn.

Och det är Marcus Ericsson som får skulden.

Jag tror inte en sekund på den uppgiften. Det har svajat om Kaltenborn ända sedan de nya ägarna tog över förra sommaren.

Ni kanske minns att jag redan i vintras skrev att jag trodde Kaltenborn skulle tvingas sluta och att hon troligen inte skulle ha något med det nya och viktiga motorkontraktet att göra. Nu fanns Monisha Kaltenborn kvar som teamchef när Sauber skrev på ett avtal med Honda för 2018 men ingen vet hur mycket hon faktiskt hade att säga till om.

Istället är det tydligt att ägarna som räddade teamet från konkurs förra sommaren, Longbow Finance, tagit ett större ansvar för driften och finansieringen, de har ställt krav på Kaltenborn. Bakom det företaget finns flera av de personer som varit aktiva finansiärer till Marcus Ericssons karriär. Gruppen har uppskattningsvis satsat närmare en miljard kronor på att få en svensk i formel 1 och affären med Sauber 2016 bör ha landat på samma summa.

Longbow litar nu på att managern Beat Zehnder och den tekniske chefen Jorg Zander sköter teamet, till att börja med i Baku i helgen men kanske också på längre sikt. Jag tvivlar starkt på uppgifterna att Colin Kolles skulle vara aktuell för en roll i Sauber. Kolles har en lång och krokig karriär i motorsporten och det är inte alla som vill ha med rumänen att göra. Kolles nämns så gott som alltid när ett nytt team ska in i F1.


När det stod klart att Kaltenborn sparkas pekade många fingret på Marcus Ericsson. Att Sauber inte annonserade sparkningen tyder på att informationen läckte och därmed också att uppgifter var planterade. Så fungerar det i F1. De som vill skapa en schism mellan Marcus Ericsson och Pascal Wehrlein passade på. Det kan vara förare utanför F1 som vill röra om, det kan vara Kolles som påstods finnas med på ett hörn även när Marcus Ericssons plats i teamet hotades av Giedo van der Garde. 

Det kan också vara en ren hämnd på de nya ägarna Longbow från något håll. F1-depån är full av hajar som hugger när de får chansen. 

Jag är säker på att Marcus Ericsson försäkrat sig om bästa möjliga stöttning från teamet men det skulle vara helt främmande för Ericsson och hans rådgivare att kräva specialbehandling på den nivån att en teamchef vägrar gå med på det.

Monisha Kaltenborn har helt enkelt misslyckats med att få ordning på teamets finanser och skapa en grogrund för teknisk utveckling. Hon fick ett knappt år på sig hos de nya ägarna och de är uppenbarligen inte nöjda. Sauber står inför en viktig höst där de måste få ordning på bilen inför det viktiga motorbytet i vinter. Här litade inte Longbow på Kaltenborn och det är svårt att säga emot med tanke på hennes sju säsonger som teamchef i F1.

***

Minnesota Twins åkte på storstryk mot divisionrivalen Cleveland Indians och måste nu kraftsamla för att komma tillbaka till toppen. Två raka segrar öve Chicago White Sox var precis vad Twins behövde. 

***

Rallycross-VM i Höljes närmar sig och gillar du motorsport är det här ett måste. Vi får se ännu en klassisk uppgörelse mellan flera svenska toppförare. I min bok är Johan Kristoffersson ett stort utropstecken i år. Han leder VM och han sopar rent när han kommer hem till STCC. Mycket imponerande att orka stå emot Petter Solberg i VW-teamet och Mattias Ekström ute på banan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.