Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berggren: Räkna inte bort Jari-Matti Latvala

Jari-Matti LatvalaFoto: Francois Baudin / FRANCOIS BAUDIN / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Foto: Francois Baudin / FRANCOIS BAUDIN / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

TORSBY. Trenden från Monte Carlo håller.

Hyundai-stjärnan Thierry Neuville är världens just nu snabbaste rallyförare.

Men räkna inte bort trefaldige Svenska-vinnaren Jari-Matti Latvala.

Det skulle bli tätt mellan flera förare. Men så fort snöröken lagt sig efter de första rallybilarna i Svenska rallyt stod det klart att trenden från VM-premiären i Monte Carlo står sig.

Belgaren Thierry Neuville är blixtrande snabb och efter att ha börjat med att ta stryk av Toyotas Jari-Matti Latvala radade han upp sträcksegrar och sträckrekord.

Neuville somnade gott i natt som ledare i Svenska rallyt.

Även Latvala kan vara nöjd med dagen då han trots viss osäkerhet på bilen och dåligt grepp bak visade att Toyota blir att räkna med redan under sin första säsong efter comebacken. Toyotorna var snabba även i Monte Carlo men flera konkurrenter räknade ändå inte med att de skulle kunna vara på pallen i Sverige med lite mer vanliga förhållande.

***

Mest överraskande var kanske att regerande världsmästaren Sebastien Ogier inte klarade att hänga med de två snabbaste. Ogier klagade hela dagen på dåligt grepp och att han fick lida för nysnö på vägen och därmed lite sämre fäste än konkurrenterna.

Ott Tänak blixtrade till i början av tävlingen men hade sen problem med sin växellåda. Teamet bytte växellåda under dagen och sen fick Tänak lite bättre ordning på sträcktiderna. När Ford-förarna hade problem tog Citroëns Kris Meeke över tredjeplatsen efter en jämn och stark prestation hela dagen.

Norske förhandsfavoriterna Mads Östberg och Henning Solberg försvann tidigt från toppstriden och därmed sloknade den norska rallyfesten.

Den norska oturen fortsatte i WRC2-klassen där Ole Christian Veiby förlorade ledningen till Pontus Tidemand efter en avåkning. Tidemand kunde kontrollera fältet och med klok och taktisk körning hade svenske Skoda-föraren bra fäste i däcken på de sista sträckorna där konkurrenterna tappade mycket tid.

Svenska rallyt går vidare med totalt sju specialsträckor under lördagen. Rallyt avslutas på söndagen med ytterligare tre specialsträckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.