Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berggren: Nu är det allvar för Ericsson

Foto: Magnus Jönsson

Marcus Ericsson körde förbi många konkurrenter i racet om en plats i Caterham-stallet.

Men det loppet är över.

Nu är det allvar - nu kommer allt Marcus gör eller inte gör att värderas och bevakas.

ERICSSONS MOTSTÅNDARE

Berggren om de fem toppförarna 2014

 

1. Sebastian Vettel

Fyra raka världsmästartitlar säger egentligen allt. I fjol var också Vettel nominerad till Årets idrottsman i världen. Men Vettel är omstridd efter sin hänsynslösa stil.

2. Fernando Alonso

Spanjoren har vunnit VM och kör för ikonstallet Ferrari. Gör ofta det mesta han kan av bilen och slår till med helt otroliga uppkörningar då och då.

3. Kimi Räikkönen

Den buttre finländaren har börjat vinna allt fler fans och har i dag en mycket hög status. Är mångas favorit tack vare sin talang och avslappnade stil.

4. Lewis Hamilton

Många av F1-stallen har sin bas i England och många av teamen domineras av britter. Så den bäste britten är förstås en superstjärna. Blixtrande snabb men också ojämn.

5. Jenson Button

Som ex-världsmästare måste förstås Button in på listan också - där alla vunnit titeln. Button kör mjukt men har lite svårt att anpassa sin körstil efter bilen.

 

Berggren om fem förare Marcus Ericsson kan slå

 

1. Kamui Kobayashi

Anses vara något av en vildhjärna men "Koba" har också skaffat sig många fans världen över för sin respektlösa körning. En bra värdemätare för Ericsson.

2. Jules Bianchi

Marussia var teamet Caterham var närmast att besegra förra året och det blir också de bilarna som Marcus Ericsson får ta sikte på först. Har mött Ericsson i både F3 och GP2.

3. Max Chilton

Precis som Bianchi förare i Marussia för andra året. Och precis som Bianchi har Chilton både besegrat och blivit besegrad av Ericsson i F3 och GP2.

4. Daniel Kvyat

Ryske Kvyat är debutant och har fått en av två eftertraktade platser i Red Bulls b-lag Toro Rosso. Möjlig att besegra bara Caterham har ordning på bilen.

5. Jan Magnussen

Trots att danske sitter i McLaren och anses vara en supertalang utöver det vanliga måste han med här i egenskap av nykomling.

Det är som en helt egen värld där 22 prinsar tävlar om vem som ska vara kung i slutet av året. 22 gladiatorer där en enda överlever. Några är kaxiga och säger inte mycket. Andra glider fram med en och annan toppmodell eller skådis på väg till ett kasino i Monte Carlo.

23-årige Marcus Ericsson från Kumla är i dag en av prinsarna. En av gladiatorerna.

Redan det massiva schemat har fått Marcus att blinka till. Från och med i dag är det formel 1 dygnet runt. Han har till exempel en enda dag i Sverige från och med nu och fram till mitten av april - och då är det presskonferens i Stockholm.

 

Men det allra jobbigaste är att varje meter racerbil han kör kommer att mätas - på hundradelen av en sekund. På tisdag inleds försäsongstesterna i spanska Jerez och Marcus kommer direkt att jämföras med teamkompisen Kamui Kobayashi. Det är som att någon skulle bedöma passningsprocenten för svenska landslagsspelare - under träningarna. För många misstag ger direkt en överkorsad geting.

Stefan "Lövis" Johansson pekade i går ut Kobayashi som den viktigaste ingrediensen i Marcus F1-kontrakt. Klarar Marcus av att vara snabbare än "Koba" är mycket vunnet. I formel 1 finns det egentligen bara en enda tävling och det är den mellan teamkompisarna. De två förare som sitter i samma bil med samma förutsättningar.

Och det är den tävlingen som skapar spänningar som kan få ett helt team att explodera. Som Alain Prost mot Ayrton Senna, i McLaren som Mark Webber mot Sebastian Vettel i Red Bull och årets blivande superduell Fernando Alonso mot Kimi Räikkönen i Ferrari.

Vettel har aldrig förlåtits för hur han behandlade Webber i Red Bull. Michael Schumacher förintade flera av sina teamkamrater och ingen förare som blivit rejält slagen av en teamkompis har lyckats komma över förnedringen.

 

Som en förare som betalat sig in i F1 har Marcus också extra mycket press på sig - trots att så gott som alla förare varit i samma situation som Marcus. Michael Schumacher hjälpte Vettel in i F1, Santanders pengar hjälpte Alonso och Vodafone står bakom Hamilton. I Finland finns en stark grupp finansiärer som står bakom flera av de finska stjärnorna.

Men när Marcus har en tung dag på jobbet, träning eller tävling, kommer kritiken att komma. Att han inte är värd platsen, att han inte håller måttet. Då kommer också reservföraren Robin Frijns stå där redo att ta över, påhejad av ett helt lands F1-fans.

För väldigt många är den en dröm att bli F1-förare. För 22 förare är den drömmen verklighet.

Men för de som inte håller måttet är det en mardröm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.