Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berggren: Kraven på Ericsson kommer öka

Glöm att formel 1 är tråkigt att titta på.

Tack för showen Mercedes.

Tack för racet i Bahrain.

JAN-ERIK BERGGREN OM ERICSSONS LOPP

GLAD GETING

Marcus var före två Marussia-bilar så länge han var kvar i racet.

Snabbare i race än på träning.

SUR GETING

Slagen av Frijns på träningen.

Ett misstag i kvalet.

En bit efter Kobayashi i alla träningar och kval.

Motorproblem hela helgen och stopp i racet.

Inför F1-premiären i Melbourne för en månad sedan stod det klart att Mercedes-stallet skulle bli ytterst svåra att besegra. Det intressanta då var om Mercedes stallchef Toto Wolff skulle tillåta race mellan superstjärnorna Lewis Hamilton och Nico Rosberg, eller om det skulle handla om stallorder.

Wolff tog till orda på en presskonferens och försäkrade två saker:

1) Han hade haft samtal med både Lewis Hamilton och Nico Rosberg om läget och vad som skulle komma att hända i loppen. De hade gått igenom "olika scenarier"

2) Och jodå, Toto Wolff försäkrade oss om att de skulle bli racing på lika villkor.

 

I går fick vi se resultatet. Fantastisk spännande racing mellan två ohyggligt skickliga förare i varsin hypersnabb F1-bil.

Mercedes är helt överlägsna i årets F1-serie men så länge Hamilton och Rosberg bjuder på show som i Bahrain blir det allt annat än tråkigt.

Nu vann till slut Hamilton med Rosberg sekunden bakom.

Jag önskar att fler team som dominerar med sina bilar tar efter Mercedes exempel - bland annat Volvo Polestar i STCC - och jag önskar att Totto Wolff håller sitt löfte säsongen ut.

 

Och bakom de två suveränerna var det lika spännande. Force India-förarna Sergio Perez och Niko Hülkenberg fightades, precis som Red Bulls Daniel Ricciardo och Sebastian Vettel och Williams Felipe Massa och Valtteri Bottas. Förare i samma team och förare i olika bilar - det pågick hela tiden en kamp hjul mot hjul och med dagens något bångstyriga F1-bilar såg de ut att kroka i varandra lite här och där.

Det spelar ingen roll hur lite bilarna låter eller hur de ser ut - så länge det är racing som i Bahrain är formel 1 precis så intressant som det ska vara.

Tyvärr var Marcus Ericsson aldrig i närheten av en fajt och ska vi vara ärliga hade Marcus en väldigt jobbig helg. I fredags var han slagen av tredjeföraren Robin Frijns och under träning och kval var han åtta tiondelar av en sekund efter teamkompisen Kamui Kobayashi.

I kvalet gjorde Marcus ett misstag på sin första uppsättning däck och i racet blev det stopp halvvägs med motorproblem.

Det är uppförsbacke för vår svenske F1-stjärna nu och det är nu det gäller att bita ihop och visa lugn och behärskning. Att bli slagen av Frijns var inte alls bra men att Marcus ändå samlar ihop sig till kvalet och kör snabbare än båda Marussia-bilarna i racet är ett stort plus.

Kraven på Marcus Ericsson kommer att öka när F1-serien kommer till Europa och Barcelona i maj, han har bara ett race kvar på smekmånaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.