Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berggren: Det ser nästan för bra ut

Foto: Imago Sportfotodienst

Det ser nästan för bra ut.

Marcus Ericssons Sauber-team är den stora positiva överraskningen under försäsongstesterna i F1.

Vi kan börja snacka VM-poäng, redan i premiären i Melbourne.

3 formstarka förare

1. Kimi Räikkönen

Ferrari har pratat om att Kimi trivs i bilen igen. Han är nybliven pappa och han gör sin sista säsong i F1. Jag håller tummarna för att det blir en fin och värdig avslutning för en av sportens allra största profiler.

2. Marcus Ericsson

Försäsongen har sett oförskämt bra ut med starka tider och bra genomförda testpass. Marcus verkar harmonisk och han tycks gilla sitt nya team. Marcus Ericsson är lite av en slow-starter och då är det extra kul att han hänger med i toppen redan nu.

3. Felipe Massa

Williams-teamet ser starkt ut och har inte haft samma tekniska problem som Mercedes trots att de kör med samma motor. Både Massa och finske Valtteri Bottas kommer att nosa på prispallen från start i Melbourne.-

3 formsvaga förare

1. Fernando Alonso

Kraschen i Barcelona kom väldigt olägligt för Alonso och för McLaren-Honda. Det stod snabbt klart att han klarat sig utan skador men han fick ändå stanna på sjukhus. Läkarna har gett klartecken för Melbourne.

2. Lewis Hamilton

Uppbrotten från flickvännen Nicole Scherzinger lär påverka. I depån sägs det att Hamilton kör bra när förhållandet har fungerat bra. Vad som händer nu vågar ingen gissa.

3. Nico Rosberg

Nackont och feber har stört tysk-finländaren som är den stora utmanaren till Hamilton om VM-titeln. Totalt sett ser det ut som att Mercedes-teamet har tagit lite väl lätt på försäsongen. Det kan straffa sig. Nico ska bli pappa i år vilket kan påverka resultaten.

Efter den totala Mercedes-dominansen förra året är det få som tar Mercedes-teamets varvtider under försäsongstesterna på riktigt allvar. Bara en enda gång har silverpilarna från Tyskland blixtrat till och då var det regerande världsmästaren Lewis Hamilton som slog till med en topptid trots att han körde på sämre däck än konkurrenterna.

Alla tror att Mercedes maskerat formen, men jag är inte lika säker. Visst, bilarna med drivlina och motorstyrning från Mercedes kommer att vara bäst i år också men försäsongen visar ändå tydligt tre saker:

Ferrari har närmat sig. Marcus Ericsson och Felipe Nasr i Sauberbilarna med Ferrarimotorer har varit i topp under så gott som varje testpass. Och Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel har matchat Sauber och flera gånger varit allra snabbaste bil.

 

Renault har problem. Det tycks som att Renault mer eller mindre gett upp det här reglementet och insett att deras motorpaket inte fungerar optimalt. Det pratas om att Renault redan nu tittar på 2016 och de regeländringar som ska göras.

Honda har rejäl uppförsbacke. Det finns en slags övertro på japanska bilmärken när de ska in i F1. Men den gamla succén McLaren-Honda ligger långt tillbaka i tiden. Vi har Toyotas haveri och Bar-Honda-fiaskot i färskare minne. I vinter har McLaren-Honda-bilarna fått jobba med en rad tekniska problem och vi lärde oss i fjol att såna problem kan hänga med en hel säsong.

Gamla Marussia-teamet kan återuppstå som Manor men vi kommer med säkerhet att mista två bilar på startlinjen. Och med de problem som Force India, Red Bull och McLaren har haft i vinter ser det ut som att Marcus Ericsson ska kunna slåss om VM-poäng i vart och vartannat race.

 

Marcus själv verkar trivas mycket bra i den nya miljön hos Sauber. Jämfört med Caterham-stallet som Marcus körde för i fjol så är det mer ordning och reda hos Sauber. Det är mer tysk disciplin och mindre av det brittiskt avslappnade.

Marcus Ericsson är en lagspelare och ser ut att kunna anpassa sig bra till alla typer av miljöer. Han blir lätt omtyckt i teamen han kör för och det är mycket viktigt.

Det finns väl egentligen bara ett enda frågetecken inför den intressanta F1-säsongen 2015 och det är hur Marcus ska komma överens med teamkompisen Felipe Nasr. När Felipe kraschade med Williams Susie Wolff visade han vad som kan hända om man kommer för nära. Marcus och Nasr har presterat likvärdiga tider på försäsongen så det kommer att bli en tuff och kanske infekterad fajt mellan de två Sauber-förarna.

Blir det för tufft, ja, då ryker chansen på VM-poäng - både för Marcus och Nasr.

När försäsongen går i mål i kväll återstår två veckor till premiären i Melbourne. Jag kan knappt hålla mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.