Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berggren: Det  avgör om det blir av eller inte

Senaste svensk i Formel 1: Stefan "Lövis" Johansson i sin Ferrari.Foto: Magnus Jönsson

Är det verkligen sant?

Första svensk på en startlinje i F1 sedan "Lövis" 1991.

Jag ropar inte "hej" än, men Marcus Ericsson är så nära man kan komma.

Kenny Bräck, Björn Wirdheim, Alx Danielsson, Alexander Storckenfeldt och till och med Mattias Ekström. Listan av svenska förare som stått nära ett jobb för ett F1-stall har blivit lång sedan Stefan "Lövis" Johansson parkerade 1991.

Nu kan vi lägga till Marcus Ericsson.

Gänget bakom Marcus Ericsson har matchat supertalangen från Kumla klokt. De har hela tiden försökt välja rätt team och rätt mästerskap till rätt sponsorpeng.

Allt med sikte på att vara med i snacket om en F1-plats. 

Där är Marcus nu. 

 

Det var Caterham som först placerade Marcus på sin önskelista och sedan dess har det tisslats och tasslats om hur nära Marcus verkligen är.

Finske Heikki Kovalainen har pratat mycket och gärna om Caterham, men Kovalainen ratas troligen på grund av att han inte har några sponsorpengar.

För det är sponsorpengarna och strukturen på de företag som står bakom Marcus Ericsson som avgör om det blir F1 2014 eller inte. De står nära en uppgörelse och vi kan få ett besked redan den här veckan.

Något som fortfarande kan hota uppgörelsen är krav på olika betalningsformer och hur betalningarna ska göras beroende på prestation och vilka förutsättningar Marcus får.

Sponsorer på den här nivån vill ha garantier - både om vad de själva får och vad Marcus får för möjligheter.Samtidigt vill teamet försäkra sig om att de verkligen får sina pengar i rätt tid. De detaljerna kan fortfarande stoppa en uppgörelse.

 

Om det blir F1 är det succé för svensk bil- och motorsport. Intresset kommer att bli enormt för allt vad Marcus gör i F1- depån. Vi ska inte vänta oss några stordåd eller ens VM-poäng, men ett bra år i Caterham kan leda långt.

Och om det inte blir F1 den här gången heller så är jag den förste att lyfta på hatten för Ericsson och hoppas att en framgång i World Series by Renault tar honom ännu närmare F1 om ett år.

För mig är inte ett misslyckande nu ett fiasko.Bara att Marcus Ericsson är med och sniffar på en F1-sits är stort och betyder att andra som kommer efter vet att det är möjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.