Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berättar om elddramat "Var en enorm lättnad"

Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson i samband med starten av Rally Sweden 2010.Foto: Micke Fransson

Rally-VM på Nya Zeeland var på väg mot en succé för svenskorna när bilen plötsligt förvandlades till ett eldinferno.

Nu berättar Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson själva om den omskakande upplevelsen.

– Sekunderna innan vi såg varandra, och visste att vi båda var okej, kändes som timmar. Det var en enorm lättnad. När vi sedan vände oss om och såg bilen som fullständigt var i lågor, var vi glada och än mer lättade att vi hade klarat oss, säger Miriam Walfridsson.

På tisdag flyger Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson hem till Sverige igen efter den otäcka kraschen under andra etappen i helgen av rally-VM på Nya Zeeland.

Tjejerna var på väg mot en trygg andraplacering bakom argentinaren Marcos Ligato när det hemska inträffade.

Kastade sig ur den brinnande bilen

Plötsligt, i en hastighet upp emot 200 kilometer i timmen, började bilen av en hittills oförklarlig anledning att brinna.

Ramona och Miriam beskriver själva hur de efter cirka fyra kilometer på sträckan fick kasta sig ur den brinnande bilen för att undvika en större tragedi.

– Först kände vi en enorm värme i bilen. Miriam vände sig bakåt och såg att hela bakdelen av bilen stod i flammor, och skrek till mig att det brinner. Inom loppet av någon sekund kom lågorna in i kupén och vi var omringade av eld, berättar Ramona enligt ett pressmeddelande.

Både Ramona och Miriam kastade sig ur fordonet och rallybilen smällde in i en jordvall och brann upp.

– Sekunderna innan vi såg varandra, och visste att vi båda var okej, kändes som timmar. Det var en enorm lättnad. När vi sedan vände oss om och såg bilen som fullständigt var i lågor, var vi glada och än mer lättade att vi hade klarat oss så bra som vi gjorde, säger Miriam, som klarade sig undan med en lätt stukad fot.

Ser redan framåt

Hennes kollega ådrog sig en mindre, lättare brännskada men mår - under omständigheterna - ändå bra.

– Vår Mitsubishi är utrustad med den allra bästa säkerhetsutrustningen, samt att vår personliga tävlingsutrustning är av högsta standard, så vi klarade oss väldigt bra, säger Ramona Karlsson.

Trots den otäcka olyckan har Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson redan nästa VM-tävling i sikte.

– Detta ska inte få sätta käppar i hjulet för vår fortsatta satsning. Vi är självklart otroligt besvikna över att blivit totalsnuvade på vår första pallplats i VM, men vi måste ta med oss det positiva mitt i denna bedrövelse. Vi är jättenöjda med vår prestation, och den kan ingen ta ifrån oss, säger de.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.