Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bekräftat: Ericsson är klar för Formel 1

Foto: www.marcusericsson.com

En mer än 20 år lång väntan är över.

Nu har Sverige äntligen en förare i formel 1.

Det när Marcus Ericsson, 23, på tisdagen blev klar för stallet Caterham.

Jag får för första gången betalt för att köra racerbil, säger han till Viasat.

1991 gjorde Stefan Johansson sitt sista lopp i formel 1.

Sedan dess har det varit tomt på svenskar på den finaste av motorscener.

Men nu har Sverige äntligen fått en åkare till formel 1.

Marcus Ericsson har, efter månader av spekulationer, nu blivit presenterad som en av två förare i Caterham.

– Det är på tiden. Det är många år sedan en svensk körde F1, och det är så klart otroligt häftigt att jag blir den näste, säger Marcus Ericsson till Viasat.

Själv väljer han att hälsa på Twitter:

"F1 2014 med Caterham. Så stolt och glad. Tack för allt stöd!" skriver han.

Har märkt att det varit nära

Under en längre period har rykten om att det ska vara klart med en övergång till formel 1 florerat.

Själv har Marcus Ericsson inte vetat speciellt mycket. Den senaste tiden har han dock haft på känn att det var på gång.

– Det har varit en rätt så lång process. Alla formel 1-team har bra koll på GP2, och det var väl där det började. Sen har folket runt mig haft kontakt med Caterham, medan jag har fokuserat på min körning. Men nu på slutet har jag ju märkt att det varit nära, säger han.

Marcus Ericsson tror nu inte att det blir någon större omställning rent körmässigt. Men det blir några ändringar han kommer att tvingas göra.

– Det är samma däck och samma banor. Jag tror inte att det kommer att bli jättesvårt, men det är allt runtomkring som kommer att bli en jätteomställning för mig. Jag tror att det kanske går tungt för mig i början eftersom det är en så stor omställning, men jag kommer att kämpa stenhårt fram till säsongsstarten, säger han.

"Har varit jobbigt"

Själv har det inte gått som bäst för Ericsson under 2013. I GP2-mästerskapet slutade han sexa. Men han tror ändå att han visat under året att han har farten som krävs för att ta sig till formel 1 – och att det är därför Caterham valt honom.

– Jag tycker ändå att jag har visat att jag är en av de snabbaste. Fartmässigt tycker jag att jag är i klass med dem som är främst i mästerskapet, säger han.

– Men jag tror ändå att f1-teamen har koll på hur bra farten är. Och det är väl det som har gjort att jag fått chansen.

Nu har alltså Marcus Ericsson blivit klar för formel 1. Enligt honom helt ofattbart.

– Nej, jag har inte vågat tro på det förrän papprena var påskrivna. Även om det varit nära har jag inte trott på det. Och det har så klart varit jobbigt, när man inte vet vad som ska hända, säger han.

Problemet: Vikten

Inför säsongen finns nu ett problem: vikten.

Trots att Marcus Ericsson är smal måste han nu gå ned i vikt.

– Tyvärr är det ett problem i dag. Att vi lite längre förare måste komma ner i minimivikten. Jag är redan relativt smal, men jag måste jobba på att bli ännu lättare.

16:e mars börjar säsongen, då i Australien.

Marcus Ericsson har ett stort mål. Det är att köra snabbare än stall-kamraten Kamui Kobayashi, som också är ny för Caterham.

– Mitt stora mål är att slå min team-kamrat. Först och främst vill jag komma in i formel 1 och sedan köra ifrån han som sitter i bilen bredvid, säger Ericsson.

– Det gäller att jag fortsätter att jobba stenhårt. Om jag känner att jag är nöjd då åker jag ut lika snabbt som jag kom in.

Här är Marcus Ericsson

Ålder: 23.
Födelseort: Kumla.
Meriter: Mästare i brittiska formel BMW-serien 2007 och japanska formel 3-serien 2008, fyra säsonger i GP2-serien med tre segrar och 13 pallplatser på 84 lopp, bästa totalresultat sexa 2013, svensk och nordisk mästare i go-kart. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.