Foto: FACEBOOKFoto: FACEBOOK
 Foto: FACEBOOK
Foto: FACEBOOKFoto: FACEBOOK
 Foto: FACEBOOK

Åttaåriga Anita avliden i olycka

Publicerad

Anita fick delta i ett dragracing-lopp, trots att hon bara var åtta år gammal.

Nu har flickans bortgång lett arrangörerna till att ställa in tävlingen – och regeringen kan komma att ändra sportens regler. 

Premissen för dragracing är enkelt sammanfattad: förare tävlar om vem som ska köra snabbast över en rak sträcka som oftast är på 400-500 meter. 

Oftast brukar det var fullvuxna individer som kör. Men i Perth i Australien hålls ett lopp för juniorer. 

Åttaåring död

Nu har dock tävlingen ställts in på obestämd tid. Detta efter att åttaårige Anita Board avlidit i en krasch. 

Idrottsminister Mick Murray står bakom beslutet.

– Vi ska genomföra en grundlig undersökning av olyckan. Vi kommer inte att lägga fram några definitiva lösningar innan vi vet allt om det som hände, säger Murray enligt The West Australian. 

Landshövdingen Roger Cook har öppnat för att förbjuda dragracinglopp för barn så unga som åtta år gamla.

"Kan inte slå in barnen i bomull"

– Vi måste först och främst se till att säkerheten är ordentlig. Vi kan inte vira in våra barn i bomull, men vi måste se till att beskydda dem och att de inte tar onödiga risker. Jag visste inte ens att det fanns dragracing för barn, säger Cook. 

– Att de får köra i 96 kilometer i timmen framstår som en otrolig hastighet, jag tror att alla skulle hålla med mig att det är en otrolig hastighet för en åttaåring. 

Boards familj har uttryckt sin stora sorg över åttaåringens hastiga bortgång.  

– Vår ängel skulle få en dag att minnas... mitt hjärta är i en miljon bitar, säger Ian Board. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag