Artem Severiukhin straffas efter nazisthälsningen

Här gör 16-årige Severiukhin nazisthälsning på prisceremonin
Severiukhin fråntas förstaplatsen i EM.
Severiukhins gest på prispodiet.
16-åringen har efteråt bett om ursäkt.

Artem Severiukhin, 16, skapade skandalrubriker med sin nazisthälsning på prispodiet.

Nu straffas den ryske kartingföraren av internationella bilsportsförbundet, Fia.

”Oacceptabelt”, skriver Fia i ett uttalande.

Under karting-EM i Portugal i april tävlade ryske Artem Severiukhin för Italien, på grund av sanktionerna mot Ryssland, och gick segrande ur tävlingen.

Men efterspelet kom att handla om det som hände efteråt. När Severiukhin stod överst på prispallen gjorde han en fascisthälsning och skrattade – framför tv-bilder som snart spreds över hela världen.

Efteråt valde Severiukhins svenska team Ward Racing att bryta samarbetet med 16-åringen.

– Hela vårt team, som innehåller människor från en massa olika länder, är fullständigt emot det som har hänt. Det är fruktansvärt. Vi är oerhört skamfulla över den här tragiska händelsen, sa teamets grundare Joakim Ward till SportExpressen.

Europamästaren själv uttryckte sig ångerfullt efteråt. 

I en tårfylld video på Instagram bad han om ursäkt.

– När jag stod på podiet gjorde jag en gest som många uppfattade som en nazisthälsning, men det är inte sant. Jag har aldrig supportat nazisterna, de stod för ett av historiens värsta brott.

Förbundets dom: ”Förkastligt”

Internationella bilsportförbundet, Fia, inledde efter händelsen en utredning mot föraren, och har nu kommit fram till sin dom.

Artem Severiukhin diskvalificeras från EM-tävlingen i Italien och blir därmed av med sitt guld. Brittiske Joe Turney, som slutade tvåa, tillskrivs i stället guldet och svenske Oscar Pedersen får andraplatsen.

I beslutet skriver Fia att det grundar sig i bland annat ”bedrägliga beteenden” som skadar motorsporten och att det handlar om ”offentlig uppmaning till våld eller hat”, rapporterar italienska Sky Sports

Vidare beskriver Fia beteendet som ”oacceptabelt och förkastligt”.

Här gör guldmedaljören fascisthälsningen under prisceremonin

Representerade svenska teamet i karting-EM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.