Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är obehagligt – används för att rentvå deras blod”

Valtteri Bottas
Foto: HOCH ZWEI / DPA / TT NYHETSBYRÅN
Mohammed Ben Sulayem
Foto: Nikos Katikis/DPPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN / Shutterstock Editorial / Copyrig

En förändring i regelverket gör att förarna i formel 1 numera är begränsade i vad de får uttrycka för åsikter. 

Nu varnar flera människorättsaktivister för att beslutet strider mot de mänskliga rättigheterna – och kräver att det ändras.

– Det är obehagligt att se, säger Sayed Ahmed Al Wadaei, en av grundarna bakom människorättsorganisation Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD)

Det var i december som det internationella bilsportförbundet FIA uppdaterade sina internationella sportliga regler. Det är riktlinjer som alla serier som kör under FIA, däribland formel 1, måste följa.

Från och med nu är det förbjudet för alla förare att ”göra och visa upp politiska, religiösa och personliga ställningstaganden eller kommentarer som går emot FIA:s neutrala principer” – såvida de inte fått ett skriftligt godkännande från FIA.

Den finske formel 1-stjärnan Valtteri Bottas kritiserade förändringen i en intervju med Expressen.

– Jag förstår inte varför de vill kontrollera oss. Jag tycker att vi borde ha rätten att prata om det vi vill, säger han.

Bottas hyllas nu av Sayed Ahmed Al Wadaei, en av grundarna bakom människorättsorganisation Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD). 

– Det är uppmuntrande att se att förare som Valtteri Bottas uttrycker sin oro offentligt och att de slåss för sin rätt att uttrycka sig, säger han och fortsätter:

– I sitt beslut att tysta förarna favoriserar FIA förtryckande regimer som använder idrotten för att tvätta bort sin fruktansvärda historik av brott mot de mänskliga rättigheterna för att därigenom rentvå den blodfläckade bilden av hur de uppfattas internationellt.

Kravet på FIA: ”Obehagligt”

Årets formel 1-säsong är drygt en månad bort och inleds med Bahrains Grand Prix den femte mars.

I ett brev som Expressen tagit del av från BIRD, skickat den 24 januari och addresserat till FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem, uppmanar människorättsorganisationen FIA att tänka om.

– Det är obehagligt att se hur FIA tar efter en del av den taktik som används av deras despotiska affärspartners genom att försöka tysta rösterna hos dess kritiker. När FIA och F1 misslyckades var det i stället förare som Lewis Hamilton som uppmärksammade problemen och hans offentliga stöd till politiska fångar i Bahrain hjälpte till att belysa en av landets fruktansvärda orättvisor, säger Sayed Ahmed Al Wadaei.

Han får medhåll av Minky Worden, chef för globala initiativ hos Human Rights Watch. 

– Idrottare, formel 1-förare inkluderade, offrar inte sina mänskliga rättigheter eller sin yttrandefrihet när de väljer att delta i racing. Faktum är att FIA:s långtvariga misslyckande av att implementera en policy kring mänskliga rättigheter betyder att förarna är under ökad press att ta ställning när formel 1 väljer att köra i länder som inte stöttar mänskliga rättiga rättigheter, säger hon.

FIA har i dagsläget inte svarat på brevet från BIRD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.