Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antonio Lindbäck efter brottsanklagelserna

Antonio Lindbäck
Foto: Anna Friberg
Foto: Anna Friberg
Foto: Anna Friberg
Foto: Anna Friberg

OSTROW WIELKOPOLSKI. Drygt ett dygn efter att han släpptes ur arresten – här gör Antonio Lindbäck comeback på en tävling i Polen.

Speedwaystjärnan är fortfarande misstänkt för ett brott som kan ge flera års fängelse men försattes i går på fri fot och lämnade då direkt Sverige.

– Jag mår bra nu och fokuserar på speedwayen, säger Antonio Lindbäck som ombetts av sin advokat att inte uttala sig om den senaste veckans händelser.

I kväll är Antonio Lindbäck, 31, tillbaka på tävlingsbanan efter den senaste veckans turbulens.

Det var i tisdags kväll som Lindbäck greps under uppmärksammade omständigheter efter elitseriematchen mellan Indianerna och Lejonen.

Lindbäck misstänks för ett brott som kan ge honom flera år i fängelse och fördes senare samma natt till arresten i Borlänge.

Men i går morse meddelade åklagare Jenny Granqvist att Antonio Lindbäck försatts på fri fot och speedwaystjärnan valde då att direkt lämna Sverige, eftersom han inte belagts med restriktioner av åklagaren.

Brottsmisstankarna mot Antonio Lindbäck kvarstår även om han försatts på fri fot.

Och i kväll, ett och ett halvt dygn efter att han har släppts av polisen, är Lindbäck tillbaka på tävlingsbanan.

Svensken kör Best Pairs, en tävling i polska Ostrow Wielkopolski, men när SportExpressen möter upp Antonio Lindbäck och hans team Nice i depån vill Lindbäck inte kommentera att han tidigare i veckan greps av polis och sedan suttit i förhör hos polisen.

– Vi har blivit ombedda av Åke Broné (Lindbäcks försvarsadvokat) att inte uttala oss i ärendet alls just nu, säger Antonio Lindbäcks manager Mathias Fahlström.

Antonio Lindbäck: "Jag är här för att åka"

Lindbäck konstaterar dock att det känns skönt att vara tillbaka på tävlingsbanan.

– Vi kom hit ner i natt och det känns väldigt bra att tävla igen. Vi är laddade.

Hur mår du?

– Bra. Jag är glad och är här för att göra mitt jobb, det är skönt.

Hur har du upplevt den gångna veckan?

– Jag är här för att åka speedway, det som har hänt hemma få vi ta senare, nu är jag här för att åka.

Antonio Lindbäck kör en ny tävling här i Polen redan i morgon kväll när han tävlar för klubben Grudziadz i polska Ekstraliga.

Och på tisdag väntar elitserien igen med Indianerna hemma i Sverige.

– I dag har vi fått reda på att det var en enig styrelse i Indianerna som står bakom beslutet att Antonio ska få fortsätta precis som vanligt, säger manager Mathias Fahlström.

– Styrelsen tycker precis som alla vi andra, att både media och speciellt åklagarmyndigheten har glömt att Antonio var bara misstänkt. Han var inte åtalad och han var inte dömd, och därför är man en fri man.

Antonio Lindbäcks manager riktar kritik

Men han är fortfarande misstänkt för brottet.

– Ja, men det är som jag sagt tidigare. Det handlar bara om att rädda ansiktet för åklagarmyndigheten. De kan inte bara lägga ned det här rakt upp och ned efter den här cirkusen. Men jag tror inte att det handlar om illvilja, utan ett misstag i arbetet. Jag hoppas att de kan reda ut det här.

Varför är ni helt plötsligt ombedda av advokaten att inte uttala er i fallet?

– Det är för att det inte ska påverka de åtgärder vi kommer att vidta när fallet läggs ned. Enligt advokaten är det bättre att vi inte uttalar oss mer än i sakfrågan. Självklart tycker vi att det här är felaktigt behandlat av myndigheterna men vi tycker att det är otroligt skönt att Antonio släpptes i går.

Vad är det för åtgärder ni kommer att vidta?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Hur mycket har det här påverkat Antonio Lindbäck tror du?

– Jag skulle ljuga om jag sa att de inte påverkat honom, men sen vet varken jag eller kanske ens han själv hur mycket.

– Men Antonio har hela tiden vetat vad som är sant och inte sant, även om han på grund av sekretess inte har kunnat säga det.


Kraschade – diskades

Själva tävlingen fick ett snöpligt slut för Antonio Lindbäck. Svensken krockade med Piotr Pawlicki, de båda kraschade och Lindbäck diskades.

Något som han inte tog speciellt hårt på i efterhand.

– Det blev en liten krasch men det är sådant som hör till, det är ingen fara med mig. Eller så märker jag det när jag inte kommer upp ur sängen i morgon.

Kändes det annorlunda att köra i dag efter det som hänt tidigare i veckan?

– Nej, det var precis som vanligt. När man väl kommer ut på banan är det vinnarskallen som tar över och då kan man inte tänka på något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.