Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Seel startar som förstaförare

Foto: Cornelia Nordström
Foto: Eduardo Di Baia

Den tredje januari drar Dakar-rallyt i gång. Och svenskan Annie Seel kommer för första gången att starta rallyt som förstaförare - tack vare en lånad bil.

– Ingen kommer fråga mig igen om jag vill låna deras Dakar-bil, sådana frågor får man inte två gånger, säger hon.

Annie Seel har deltagit i Dakar-rallyt vid sju tillfällen, fem gånger med motorcykel och två gånger med bil. Men de två gånger hon deltagit med bil, har inte blivit som hon tänkt sig.

Första gången var hon co driver och i fjol var hon stallets tredjeförare. Vilket betydde att hon fick agera support åt de två huvudförarna i stallet. Vilket i sin tur ledde till att de var tvugna att bryta rallyt då de kom för långt efter.

"Once in a lifetime"

Men till årets upplaga har hon fått en jättechans. I rallyt som drar i gång den tredje januari, kommer svenskan att vara förstaförare för sitt team. Dessutom har hon tack vare teamchefen Paul Round fått tag i en bil.

– Paul ringde mig i somras och sa att bilen jag körde förra året inte hade blivit uthyrd. Så jag skulle få låna hans bil om jag ville.

Efter lite funderingar, kom Annie Seel till slut fram till att hon inte kunde tacka nej.

– Ingen kommer fråga mig igen om jag vill låna deras dakar-bil, sådana frågor får man inte två gånger, det är en once in a lifetime-fråga. Jag sa till mig själv att jag ska fasiken göra det, även om jag så måste låna pengar och betala tillbaka dem i resten av mitt liv, så ska jag fasiken göra det oavsett.

Blocket-annons

Det som återstod för Seel efter att hon tackat ja var att betala in avgiften på 250 000 kronor och skaffa en co driver.

– Då frågade jag faktiskt Tina Thörner och Ramona Karlsson, för jag tänkte att jag ville ha ett svenskt team och helst ett tjejteam, men ingen av dem kunde.

När inte de kunde, bestämde sig 47-åringen för att lägga ut en annons på blocket i stället - svaren lät inte vänta på sig. På bara några dagar hade Annie Seel fått över 100 mejlsvar från intresserade.

– Det var helt galet. Alla hade dock inte koll på att de skulle vara tvungna att betala 250 000 utan de trodde att de skulle få 250 000. Sedan hade ingen sökande ökenerfarenhet heller. Men som tur var spred sig den här annonsen på Facebook, så jag fick svar utomlands. Det blev till slut en holländare som hade rätt kvalifikationer. Jag ville ju ha ett svenskt team, men Sverige är inte moget ännu, säger hon.

Bästa kvinna

Detta år kommer dessutom en av rallyvärldens absolut största profiler, den niofaldige WRC-mästaren Sebastian Loeb, att ställa upp.

Något Seel ser fram emot.

– För mig är det ju jättestort. Jag ska alltså köra mot Sebastian Loeb. Och rent teoretiskt kan han ju hamna bakom mig i resultatlistan, så är ju Dakar-rallyt.

Men hennes målsättning är glasklar, det handlar om att komma i mål Och att bli bästa kvinnliga förare.

– Lite race kommer det ju att bli. Det är tre tjejer med i tävlingen och jag vill ju så klart vara snabbast, säger hon.