Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ångrar inte kraschen och inte en sekund av mitt liv”

Foto: MARK EARTHY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DARRELL BYERS / AP FORT WORTH STAR-TELEGRAM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM

Han överlevde en krasch som borde tagit hans liv.

Numera lever Kenny Bräck, 52, ett gott liv i England.

I en ny SVT-dokumentär berättar han om karriären, dem svåra kraschen och livet efter.

– Jag ångrar inte en sekund av mitt liv, jag ångrar inte kraschen, för den är en del av den jag är. Jag är en ihopskruvad plåtgubbe i dag, säger han till SVT.

I veckan släpper SVT en minidokumentär i fyra avsnitt om förre racerföraren Kenny Bräck där reportern Johan Ejeborg berättar Kenny Bräcks historia med hjälp av flera gamla vänner och kolleger.

Och det blir förstås en hel del fokus på den svåra kraschen på Texas Motor Speedway hösten 2003. När Kenny snurrade med bilen i över 300 km/h och bilen totalförstördes mot skyddsbarriären. 

– Jag minns ju ingenting av det där. Men jag vet att jag inte hade någon puls när räddningsteamet kom dit, men de fick väl i gång det där igen och sen i väg till sjukstugan och helikopter till Parkland hospital. Jag hade tur att det hände där det hände. Parkland hade en otroligt bra traumaavdelning som man började bygga upp efter att president Kennedy blev skjuten där, berättar han för SVT.

”Han har varit i krig och de andra har gjort lumpen”

En läkare som var med då berättar i dokumentären att Kenny Bräck inte borde ha överlevt kraschen. Han kom till sjukhuset med komplicerade frakturer på både vristerna, lårbensbrott, frakturer på ryggkotor, en blodpropp och läkare tvingades ta bort gallblåsan. Han genomgick en lång rad operationer.

Några år senare var han med i Mästarnas Mästare i SVT och programledaren Micke Leijnegard bara häpnade över ”plåtgubben” som aldrig gnällde, men berättade om spikar och skruvar i hela kroppen. Och hade helt andra erfarenheter än de andra gamla mästarna i programmet.

– Han är en astronaut jämfört med de andra. Han har varit i krig och de har gjort lumpen, säger Micke Leijnegard i programmet.

Ende svensk som vunnit Indy 500

Bräck slog igenom som racerförare då han vann Indycar-mästerskapet 1998 och klassiska loppet Indy 500 året därpå. 

Segern i Indy 500 är det han är mest känd för.

Att vinna det loppet är något av det absolut finaste som finns i racingvärlden.

Nu för tiden är Kenny Bräck sedan många år bosatt strax utanför London . Han är anställd av McLaren och jobbar som testchef för företagets exklusiva sportbilar.

Han blir aldrig helt återställd från sina skador efter kraschen 2003, men slipper kronisk värk.

Han tyckte det var skönt att sluta

Kenny Bräck har tidigare berättat för SportExpressen om de dramatiska dagarna kring kraschen. Hans dåvarande hustru Anita kom fram till båren strax efter olyckan, Kenny såg henne och sa: 

– Jag älskar dig. Vi ska klara det här.

Själv minns han ingenting av det som hände på banan.  

Två månader senare föddes hans dotter Karma.

Några år senare intervjuades Kenny Bräck av SportExpressen och sa då bland annat:

- Jag hade hellre kört ihjäl mig då än att inte ha fått köra alls.

Menar du det på riktigt, frågade reportern Anna Friberg: 

- Ja, jag gjorde det jag tyckte om då. Och jag brukar säga det till folk nu också: Om jag dör i morgon gör det ingenting för jag har gjort det jag har velat göra.

Talangen från värmländska Glava hade ett passionerat motorintresse från unga år och han ville inte bara vara med och köra bil - han ville vinna.

– Jag tyckte det var ganska skönt att sluta. De första fyra åren körde jag inte en meter. Jag var perfektionist och när jag tävlade gick hela dygnet åt till att äta rätt, meditera, gå på gym, ja allt kretsade kring tävlandet och att alla detaljer skulle vara perfekta, berättade Kenny.

Han tävlade även efter kraschen, men då körde han främst rally.

Och naturligtvis vann han flera tävlingar då också.

SVT:s miniserie BRÄCK, i fyra delar publiceras på SVT Play den 12 oktober. Torsdagen den 17 oktober kl 21.00 sänds dokumentären i SVT1. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.