Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ändrar klassiska formel 1-firandet

Foto: DUNBAR/LAT/REX/SHUTTERSTOCK / DUNBAR/LAT/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: TEE/LAT/REX/SHUTTERSTOCK / TEE/LAT/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

När formel 1-säsongen kör i gång i början av juli blir det med lite nya regler, allt för att undvika spridning av covid-19.

– Vi måste hålla oss säkra. Vi kan inte göra som vi har gjort tidigare, säger F1-chefen Ross Brawn.

När vinnaren i årets första formel 1-lopp i Spielberg ska fira sin seger blir det utan det sedvanliga champagnesprutandet på ett podium, det är enligt Ross Brawn en av sportens nya coronaregler.

– Podiumceremonierna kan inte äga rum, men vi tittar på möjligheterna att göra något på banan efter loppen. Ett förslag är att rada upp bilarna och att låta förarna stå framför dem, säger han till motorseriens hemsida.

Ett problem är att ingen kan lämna över segerpokalerna utan att bryta mot coronareglerna, men Brawn lovar att de ska hitta ett sätt för den vinnande föraren att få en pokal och att det kommer se bra ut i tv.

Ny rutin inför starten

Men det är inte bara segerceremonierna som blir annorlunda, även inför loppet kommer tv-tittarna kunna se nya ordningsregler. Brawn pekar i synnerhet ut problemen med de stora mängder av folk som samlas runt bilarna inför starterna.

– Varje aspekt från det att stallen kommer till banan till att de lämnar den har gåtts igenom. Alla planer är inte spikade ännu, men vi arbetar på det tillsammans med (det internationella motorsportförbundet) Fia.

Under fredagen meddelade F1-arrangörerna att loppen i Azerbajdzjan, Singapore och Japan på grund av coronapandemin stryks från årets kalender.

Fyra andra lopp har ställts in sedan tidigare och hela VM-programmet har reviderats. Årets F1-premiär är planerad till Spielberg i Österrike 3–5 juli och de åtta hittills schemalagda tävlingarna går samtliga i Europa. Målet är att säsongen ska bestå av mellan 15 och 18 lopp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.