Zebastian Modin firar silvret tillsammans med kronprinsessan Victoria och guiden Robin Bryntesson. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYZebastian Modin firar silvret tillsammans med kronprinsessan Victoria och guiden Robin Bryntesson. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Zebastian Modin firar silvret tillsammans med kronprinsessan Victoria och guiden Robin Bryntesson. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BOB MARTIN FOR OIS/IOC / BILDBYRÅN IOCFoto: BOB MARTIN FOR OIS/IOC / BILDBYRÅN IOC
 Foto: BOB MARTIN FOR OIS/IOC / BILDBYRÅN IOC

Här firar han succén med kronprinsessan

Publicerad
Uppdaterad

Han missade medalj med fyra sekunder under distansloppet.

Men under onsdagsmorgonen tog Zebastian Modin, 23, Sveriges första medalj i Paralympics.

Modin knep sprintsilvret i klassen för synskadade efter att ha förlorat en spurt mot kanadensaren Brian McKeever.

– Det hade kunnat bli mer känner jag, säger Zebastian Modin.

23-åringen fick ont i ryggen och missade medalj på 20 kilometer. Den krånglande ryggen verkade inte bekymra honom på sprintdistansen, som på förhand sågs som hans bästa medaljchans.

Svensken hade före Paralympics tre pallplatser av tre möjliga den här säsongen i disciplinen. Han tog sprintmedalj både i Vancouver 2010 och i Sotji 2014.

Sveriges första medalj i Paralympics 2018

I sitt semifinalheat knep Modin segern före norrmannen Eirik Bye.

I det fyra man starka startfältet var dock kanadensaren Brian McKeever den stora utmanaren för Modin.

På upploppet hade Modin svårt att svara på McKeevers starka spurt och Modin kom i stället in som tvåa, 2,5 sekunder efter McKeever.

– Det är fantastiskt. Vilket lopp han gör, säger en rörd Helene Ripa i SVT:s sändning.

– Han gör absolut allt han kan här i finalen. Det är så när att han håller undan för McKeever, fortsätter hon.

Därmed har Zebastian Modin tagit medalj i tre raka Paralympics. Det blev silver i sprinten för Modin även i Sotji 2014.

Amerikanen Jake Adicoff blev bronsmedaljör medan norrmannen Eirik Bye slutade fyra.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Paralympics 2018. 

Modin: "Kommer aldrig bli rättvist"

Det var delade känslor för Modin efter loppet.

– Jag vet inte. Det hade nästan kunnat bli mer känner jag, säger Zebastian Modin till SVT.

– Men jag är nöjd ändå. Det var skönt med efter 20-kilometersloppet, det har varit de jobbigaste dygnen i mitt idrottsliv. Jag kommer vara ännu gladare över silvret sedan, men det känns som att jag hade guldet i dag, fortsätter han.

Från start hade Zebastian Modin ett försprång på 28 sekunder till sina konkurrenter. Han var missnöjd med förhållandena under finalen.

– Nu när det blir mycket långsammare före får de mer tid att jaga på jämfört med prologen. Det går säkert en halvminut långsammare, de får tre-fyra sekunder extra att plocka. Men så är reglerna, det kommer aldrig bli rättvist, säger Zebastian Modin.

– Men det är skönt, säger Zebastian Modin som firade silvret med kronprinsessan Victoria.

 

LÄS MER: Zebastian Modin om längtan efter guld i Paralympics 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag