Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Utbuad och mobbad – det var fruktansvärt”

Jon "Bones" Jones reagerade starkt på frågorna. Foto: UFC.COM
Izabelle Kostic på presskonferensen Foto: UFC.COM

Svenske reportern Izabelle Kostic ställde kritiska frågor om MMA-stjärnan Jon Jones dopingprov inför matchen mot Alexander Gustafsson.

Då blev profilen vansinnig och krävde att mikrofonen skulle fråntas henne. 

– Vi fick se vem den riktige Jon Jones är, säger Kostic. 

"Hon ställde legitima frågor och blev utbuad och mobbad. Det var fruktansvärt", skriver ESPN-reportern Ariel Helwani på Twitter.  

På julafton kom beskedet att titelmatchen i lätt tungvikt mellan svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon ”Bones” Jones inte längre kan hållas i delstaten Nevada. Jones hade nämligen testat positivt för anabola stereoiden turinabol under ett dopingtest den 9 december.

Jones testades positivt för stereoiden inför titelmatchen mot Daniel Cormier i juli 2017. Det resulterade i att han fråntogs sitt titelbälte och stängdes av i 18 månader. Enligt den amerikanska antidopingorganisationen USADA finns ”restmängder” av preparatet kvar i Jones kropp, varför han testade positivt ännu en gång. 

Jones ilska mot svenskan

Men efter att matchen flyttades till Los Angeles-förorten Inglewood stod det klart att den fortfarande kan bli av. Frågan är dock fortfarande känslig för Jones del. 

Det framgick när svenska MMA-reportern Izabelle Kostic, utsänd för sajten Kimura.se, konfronterade Jones under en presskonferens inför matchen. Jones vägrade svara på Kostics frågor. 

KOSTIC: – Hur kan det hända en tredje gång att vi inte pratar om fajten och de som ska fajtas på galan utan i stället pratar om vad du har i kroppen? Varför har du testat positivt igen? 

JONES: – Nästa fråga, tack.

Då vände sig Kostic till UFC-chefen Dana White, den ytterst ansvarige för matchen. Men Jones bröt in igen och började häckla henne. 

https://www.youtube.com/watch?v=fhqH6fwTdeo

”Du suger”

KOSTIC: Wow... Okej, Dana White? Varför sitter den här killen här i stället för att avtjäna en två år lång avstängning? 

JONES: – Sitt ner. Ta mikrofonen från henne. Bättre frågor, bättre journalistik. Du suger.

White duckade därefter frågan och refererade till UFC:s medicinansvarige Jeff Novitzky. 

Duellen mellan Jones och Kostic fortsatte när den senare vände sig till UFC-fightern Cris Cyborg, som också ska delta i UFC-galan och därför närvarade vid presskonferensen. Kostic antydde att Cyborg såg matt ut och frågade om detta berodde på att dopingdiskussionen lagt en sordin på stämningen.  

”Vem är den här tjejen?”

Då bröt Jones in igen. 

JONES: – Vem är den här tjejen? Vem är du? Vart kom du ifrån?

Kostics agerande försvarades av ESPN-reportern och MMA-gurun Ariel Helwani.

"Hon ställde legitima frågor och blev utbuad och mobbad. Det var fruktansvärt", skriver Helwani på Twitter.  

Kostic håller med om att Jones utspel gick över gränsen. 

– Jag räknade med att få känna på motstånd från Jones efter min fråga, men inte på den nivån, vilket chockade. Hur Dana White valde att agera var nog mest häpnadsväckande, som president för organisationen. Men att få ställa frågan ingen vill svara på kommer alltid att vara en utmaning inom journalistiken, säger hon. 

”Blev förvånad”

– Jag blev ganska förvånad över hur känsligt ämnet är för Jones och hur påverkad han blev av min fråga, men det gjorde att vi fick se mer av vem den riktiga Jones är. 

Hur var stämningen i rummet när du ställde frågorna? 

– Stämningen var ganska påtaglig konferensen ut, jag kände själv att man hade uppskattat en annan professionalitet från både publik och Jones och Dana White. 

– Direkt efter sändningen så var det heta ämnet bland pressen just Jones och Dana Whites reaktioner. Många pressmedlemmar visade stöd och positiv feedback.

Fick du höra något från officiellt håll efteråt? 

– Jag har inte fått någon feedback från UFC, jag utgår ifrån att journalistiken i den här situationen inte ska vara i fokus, snarare Jon Jones.

Gustafsson fick också tillfälle under presskonferensen att säga sitt om rivalens dopinghistorik. 

– Jag tycker att det är dåligt för sporten. Dåligt för organisationen med den här typen av diskussion. Men det spelar inte roll för mig. Jag har aldrig varit mer redo, säger Gustafsson. 

UFC 232 som hålls på söndag, 30 december. 

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se