The Mauler: "Jag är på väg att förlora elden"

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: All Over Press - Sweden/All Over
Foto: Meddi Kabirzadeh / Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Foto: Meddi Kabirzadeh
Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
1 / 9

Han har två tunga förluster bakom sig.

Nu lämnar Alexander "The Mauler" Gustafsson Sverige.

UFC-stjärnan flyttar till San Diego i USA för att leta efter den besatthet som han förlorade efter Jon Jones-matchen.

– Jag känner att jag är på väg att förlora elden, att den försvinner sakta sakta, säger Alexander Gustafsson i en intervju om förlusterna, flickvännens stöd och framtiden.

I helgen flyttar Alexander "The Mauler" Gustafsson till USA. Sveriges UFC-stjärna vet inte när han kommer tillbaka till Stockholm. Det enda som är säkert är målet med flygresan över Atlanten: Att hitta tillbaka till besattheten.

Hans karriär befinner sig vid ett vägskäl.

Efter att ha blivit hyllad världskändis över en natt efter den brutala titelfajten mot Jon Jones 2013, en förlustmatch många menade att han i själva verket vann, har en av UFC:s populäraste fajters åkt på två tunga förluster i följd. Han förlorade snöpligt den hypade hemmamatchen på Tele 2 Arena mot Anthony "Rumble" Johnson redan efter 2 minuter och 15 sekunder. Och när han oväntat fick en titelfajt mot Cormier i Houston i oktober förra året slutade det med en förlust på domslut.

Han hatar livet som förlorare.

"Jag har tappat elden. Jag måste hitta tillbaka till elden."

Vi hinner bara ställa oss i kön på hemmagymmet Allstars lunchkrog innan han föreslår att vi i stället går till ett Ica-fik runt hörnet.

På gymmet finns väldigt mycket som påminner honom om den senaste förlusten. Det var där han slet och svettades i månader innan den senaste titelmatchen.

En av anledningarna till USA-flytten är också att han behöver ett miljöbyte.

På Ica, bland matgäster med betydligt lugnare yrken, avslöjar han dessutom den viktigaste anledningen till flytten till USA.

"The Mauler" vill hitta tillbaka till den UFC-fajter som skakade Jon Jones.

– Jag har tappat elden. Jag måste hitta tillbaka till elden, säger han när vi beställt var sin laxtallrik.

Han insåg att han tappat elden mitt under femte ronden i senaste titelmatchen mot Daniel Cormier i Houston.

– Det är en sak att fajtas för att man måste göra det, för att du ska kunna betala dina räkningar och underhålla den livsstil du har, men då blir det inte äkta och när du måste gräva djupt i fjärde eller femte ronden, då räcker inte det. Då måste du hitta en eld som är starkare som inte har något att göra med pengar eller ett bekvämt liv eller någon lyxighet. Den hade jag förut. Det känns som att jag tappat just den elden, säger han ärligt.

Insikten befästes när han senare fick se ett foto på sig själv och flickvännen Moa, tagen direkt efter förlustmatchen. På bilden ser Gustafsson helt förstörd ut, som om han undrar vad han egentligen håller på med.


Foto: Privat

Han tycker fortfarande det är svårt att titta på fotot.

– Den är intensiv, säger han och visar mig bilden.

"Det var tufft för henne, det var hennes första match, men det är en stark tjej så det är inga problem"

Ett annat foto visar "The Mauler" på operationsbordet efter matchen.

Moa håller hans hand när läkarna syr igen hans skador.

– Hon stöttade mig hela tiden. Det var tufft för henne, det var hennes första match, men det är en stark tjej så det är inga problem. Hon är klockren, säger han.

Gustafsson har fortfarande inte orkat titta på förlustmatchen mot Daniel "D.C" Cormier. Han har bestämt sig för att inte ta några matcher när han letar efter elden.

– Jag kan tävla om tre månader och ni kommer se en Mauler, en Alex, som är på topp som alltid, och kanske vinner, men som inte gör det av rätt anledning.

Foto: Privat

Men sedan när du möter en riktigt bra fajter...

– En "D.C", en Jones eller en Anthony Johnson. Då måste man vara... Då räcker inte det. Då måste du vilja det mer, att bli bäst.

– Till slut förlorar du en fajt för att du inte har elden. När det blir tufft i en fajt behöver du elden. Ta jag och "D.C" i de sista ronderna. Jag bara tänkte: "Shit vad trött jag är". Fan, du vet, hade jag haft den elden, den elden som "D.C" hade i den matchen som jag inte hade så… man ser det så tydligt också. En person som är insatt ser det. Jag blir lite passiv. Från att jag fajtas för att vinna blir det en fajt för att… överleva, säger han och brister ut i skratt.

Hur känns elden?

– Man är nästan besatt av att vara bäst.

– Jag tror inte att jag tappat den helt, men jag känner att jag är på väg att förlora elden, att den försvinner sakta sakta. Jag tror att det har pågått ett tag, sedan Jon Jones matchen för tre år sedan.

Tror du att hur Jones-matchen var, att du var så nära och att många menade att du i själva verket vann matchen, spelar roll för att elden började försvinna? 

– Jag vet inte, men det kan vara en av anledningarna.

– Man har blivit lite bekväm också. Jag behöver få tillbaka råheten. Att inget annat betyder något när man går in och kör.

Du fick ett annat liv efter den matchen också, du blev kändis i Sverige på ett annat sätt. 

– Ja ja, det blev så mycket annat som kom med i bilden. Jag tror att det är många sådana små saker som gör att jag inte har kvar samma råa äkta... elden.

"Tänk om jag hittar tillbaka till den viljan"

Var Jones-matchen mer på liv och död, var du en annan person då? 

– Ja, Jones, då köttade jag på liksom och jag anser att jag vann den matchen.

Han tystnar innan han fortsätter.

– Jag fick delat domslut mot "D.C" utan att ha den där riktiga viljan. Så tänk om jag hittar tillbaka till den viljan.

Om du hittar tillbaka till elden kommer du antagligen inte tappa den igen eftersom du vet så väl vad det innebär nu. 

– Inte när man kommer från där jag befinner mig nu, säger han bestämt. Jag har sett den andra sidan nu. Det här är just det: Att gå runt och vara velig. Det blir så mycket lidande också när jag förlorar eftersom jag är en sådan dålig förlorare. Träningen och motivationen blir lidande då och det en sådan jävla negativ spiral.

Om du inte hittar elden, är det någon mening att fortsätta då?

– Jag vet inte. Jag kan inte svara på det än. Jag vill bara tävla av rätt anledning igen. Jag vill kliva in och tävla för rätt sak.

– Det mentala är så viktigt i MMA.

Alexander Gustafsson flyger till USA redan i helgen.

– Vi börjar med tre månader, det är så länge Moas Esta räcker, sedan gör vi en utvärdering, säger han.

Foto: Cornelia Nordström

I Kalifornien ska han hitta elden på MMA-gymmet The Alliance. Han flyttar inte för att det är bättre än hans hemmagym Allstars, utan för han behöver ett miljöombyte.

Genom att flytta ska du hitta tillbaka till den gamla Alex så som han var innan Jon Jones-matchen?

– Ja, precis. Jag tar inte ens med mig hunden. Min hund åker till mormor så det är bara tre månader egen tid för oss två och min träning. Det är ett stort steg.

Hur kom du fram till det här beslutet?

– Jag tänkte att ens karriär är en väldigt kort tid i livet och nu när det finns förutsättningar att kunna göra det här så effektivt som möjligt med den hjälp jag får då får jag passa på. Det är bättre att satsa nu så att jag gett det mitt allt. Man största farhåga är att jag vaknar upp en dag och inser: "Fuck, jag skulle ha gett det en sista chans!"

"Det är tio veckors nötande innan en match då huvudet går som en pingpong-boll"

Han har en av sina regelbundna besök på röntgen inbokad innan avresan.

– Jag ska göra en magnetröntgen på huvudet. Jag vill mest veta att allt är okej. Jag försöker göra det så ofta jag kan. För mig är det väldigt viktigt att veta att jag har hälsan. Att det är lugnt. Då känner jag mig lugn. Folk tror att man bara gör det för att jag gått en tuff match och fått en hjärnskakning. Men det är tio veckors nötande innan en match då huvudet går som en pingpong-boll.

Han tystnar innan han fortsätter.

– Sedan fajtas jag väldigt ohälsosamt också, säger han och ler. Jag går in och tar en för att få ge en. Där har vi något jag skulle vilja ändra på. Jag skulle vilja ha bättre försvar och komma i gång med mitt fotarbete som var så bra innan. Bli snabbare. Ha bättre försvar. Akta mig. Flytta mig. Som Dominick Cruz kör och han tränar ju på Alliance i San Diego så jag ska lära mig lite av hans fotarbete där för jag är rätt säker på att jag har min vikts snabbaste fotarbete. Jag är snabbast i divisionen. Det gäller bara att hitta tillbaka till det. Jag har haft det innan.

Foto: Meddi Kabirzadeh / Bildbyrån

Varför tappade du det? 

– Det är svårt i MMA. Det är så många aspekter du måste bli bra på, men samtidigt måste du hitta en balans.  Man fokuserar för mycket på en sak, som brottningen senast och så blir man brottare helt plötsligt, säger han och skrattar.

– Jag ska ju vara en boxare. Så jävla snett det kan bli ibland!

Hur många år har du kvar som MMA-fajter?

– Det är svårt att veta hur länge jag orkar hålla på. Man är inte yngst i branschen längre, men man är inte äldst heller.

– Ibland funderar jag om det är värt stryken jag får, men samtidigt så det är lättare att säga det än att göra det. Det här är mitt liv. Det är svårt att ändra sitt liv på en dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.