Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

The Mauler: "Han snackar bara skit"

Foto: JON LINDHE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
"The Mauler" in action under träning i Stockholm.
Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alexander "The Mauler" Gustafsson är tillbaka i oktogonen. Om två veckor möter han Volkan Özdemir i LA. 

Men han har större mål än så - han ska vinna bältet. 

– Jag slutar inte förrän jag har uppnått det målet. Jag kan slå Jon Jones, jag kan slå DC (Daniel Cormier), säger han.

The Mauler har precis avslutat ett tufft träningspass på gymmet Allstars i Stockholm. Han ligger i hårdträning inför sin match om två och en halv vecka.

Det var över ett år sedan Gustafsson tävlade, den 28 maj, 2017. Då knockade han brasilianska Glover Teixeira i femte rundan. Nu är han tillbaka - och känner sig i bättre form än någonsin. 

– Vi har bra killar att köra med, bra sparring så det känns otroligt bra. Det har varit ett helt gäng, bra fighters och hög nivå på träningarna.

Känner du någon ringrostighet?

– Absolut inte, jag har suttit i den här sitsen tidigare och kunnat leverera. Jag ser fram emot det här, det var över ett år sedan jag tävlade sist. Det är dags nu. Formen är den bästa någonsin. 

Möter världstvåan i LA

Den 4:e augusti möter han schweizaren Volkan Özdemir i UFC 227. Han är rankad trea i lätt tungvikt - en placering efter Gustafsson.

– Hans styrkor är att han är impulsiv, han slår hårt och han börjar med ett högt tempo direkt så man måste vara med. Han chockar oftast folk när han kliver in och överrumplar dem lite. 

Hur ska du överlista honom?

– Tålamod, vara lugn och inte hetsa för mycket utan ta det systematiskt. Då kommer allting till slut sluta i en vinst.

Vad kan man förvänta sig av matchen?

– En vinst, det blir det.

"Han snackar skit"

Özdemir kommer senast från en förlust mot Daniel "DC" Cormier. Cormier äger bältet i Gustafssons viktklass (lätt tungvikt) och nu senast även i tungvikt.

För att The Mauler ska nå sitt mål, att vinna bältet, måste han antingen besegra Cormier i en titelmatch, eller att DC överlämnar bältet. Nu senast sade DC, enligt mmanytt.se:

"Om jag ska möta Gustafsson får han göra något spektakulärt mot Volkan Özdemir"

– Jag tror att han bara snackar massa skit, det kommer inte att ske någon match, svarar Gustafsson. 

– Han säger så men han vill inte möta mig, det vet alla. Men jag kommer fortsätta jaga honom tills han släpper bältet till mig eller att jag får tävla om det.

Gustafsson har förlorat två titelmatcher under sin karriär - en mot Jon Jones och en mot Daniel Cormier.

– Jag har haft mina två titelmatcher, jag har torskat på mållinjen vilket betyder att jag vet att jag har kvalitéerna att kunna ta bältet. 

– Jag kan slå Jon Jones, jag kan slå DC. Jag har alltid varit den som gått hårda vägen för att lära mig saker och jag har lärt mig mycket.

Hur viktigt är det?

– Det är mitt mål, jag slutar inte förrän jag har uppnått det målet. Vi pratar att ”jag ser ljuset i tunneln”. Jag är snart där alltså. Jag ska ta bältet, försvara det sen får man se vart det leder en efteråt.

31-åringen skrev för några månader sedan ett nytt UFC-kontrakt, som uppges vara det största under hans karriär:

– Det var ett stort steg i rätt riktning, det ger mig mycket mer motivation att hålla i gång och träna. Både på den praktiska sidan, det är bra förmåner och bättre på alla sätt. Bättre finansiellt, det gör det värt att svettas varje dag och att kroppen gör lite ont.

"Det är ett helt annat liv"

Utanför MMA-världen har han fått anpassa sig till något helt annat: familjelivet. 

Hans dotter, Ava, är nu 14 månader och den femte september väntar familjen utökning, denna gången en pojke.

– Jag har kommit in i papparollen skulle jag säga, det är helt fantastiskt. Ava, hon växer, det är otroligt. Blir bara roligare och roligare som pappa, man ser utvecklingen. Familjen växer så att det är otroligt kul och helt fantastiskt. Det är ett helt annat liv, livet vänder ju, sjukt kul.

Då blir det bråttom hem efter matchen?

– Haha, jag sätter mig nog på flyget dagen efter, direkt.

Hur har det utvecklat dig som person?

– Jag skulle vilja säga att jag har väldigt mycket mer tålamod. Ett ansvarstagande och att man värderar saker och ting helt annorlunda. Som idrottare är man väldigt självisk, det är alltid dig själv hela tiden. Men nu kommer man hem, det är inte bara jag. Det är barnen och det är bara positivt, det har fått mig att ta vara på tiden och de viktiga stunderna i livet. Livet går så  fort, tiden bara tickar på.

Har det påverkat ditt tankesätt när det är barn i bilden?

– Nej, jag känner mig fortfarande hungrig. Jag tycker att det är kul att hålla på, det är ett sätt för mig att kunna försörja familjen och vi kan skaffa oss det liv vi vill ha. Sen kommer jag absolut inte hålla på med det här hela mitt liv utan det här är bara ett kapitel. 

Har du tänkt något på tiden efter karriären?

– Nej, inte så mycket utan jag har alltid varit en sådan som har tunnelseende, satsat stenhårt på det jag gör. Men jag ser inte något annat än att försöka vara en så bra pappa som möjligt.

Men om han vill att hans barn ska gå samma väg som honom och välja att satsa på kampsport, det är han tveksam till:

– Som träning är det ju väldigt bra, barn och folk generellt lär sig av just MMA:n. Du får väldigt mycket självdisciplin, du blir starkare i dig själv, bra form. Jag tror att det är väldigt nyttigt för folk att ha det som att komma i form helt enkelt, på motionsnivå.

Han fortsätter:

- Men tävla, nej. Då är det plugget som gäller. Vill de så vill de, men jag skulle nog aldrig pusha. Det är inga fotbollspengar direkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.