Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tystas alla fajters – med ett corona-avtal

Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN
Dana White.
Foto: USA TODAY NETWORK / JASEN VINLOVE-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / JASEN VINLOVE-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Med idrottsvärlden i pausläge är UFC ett av få evenemang som nu kommit i gång.

Men det kan kosta för MMA-stjärnorna.

Enligt Reuters kan en fajter förlora pengar om han eller hon öppet kritiserar hur UFC hanterar coronasmittan.

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av det kontrakt som skrivits mellan de aktiva MMA-stjärnorna och arrangören UFC inför evenemangen i Jacksonville, Florida, där tre galor på åtta dagar ska hållas.

Enligt det åtta sidor långa kontraktet kan de aktiva förlora delar av sin lön och bonusar om de offentligt kritiserar säkerheten runt galan med tanke på coronaviruset.

Kan bli av med alla prispengar

En klausul gör klart att ”den aktiva inte ska kommunicera till någon person eller enhet att eventet har hållits eller kommer att hållas utan att lämpliga säkerhets- och hälsoåtgärder vidtas, oavsett om det handlar om covid-19 eller inte”.

Vidare står det att om en fajter bryter mot denna klausul kan företaget ”återkalla alla eller delar av alla prissummor som vunnits [...]”.

En talesperson för UFC avböjde att kommentera klausulen för Reuters och hänvisade i stället till UFC-ordförande Dana Whites kommentar till Yahoo:

– Om en fajter säger något som inte är sant – om han säger att vi inte testade någon för det här – skulle det bryta mot avtalet. Men om han säger något som är sant, som är hans åsikt, är det annorlunda, säger White till Yahoo.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.