Ilir Latifi. Foto: Mikael SjöbergIlir Latifi. Foto: Mikael Sjöberg
Ilir Latifi. Foto: Mikael Sjöberg
Gordon Ramsey. Foto: Anthony Harvey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEGordon Ramsey. Foto: Anthony Harvey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Gordon Ramsey. Foto: Anthony Harvey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Så skrämde Latifi Gordon Ramsey

Publicerad

Han kallas "Den arga kocken".

Men när Gordon Ramsey mötte Sveriges UFC-stjärna Ilir Latifi vågade tv-kocken inte bråka.

– Jag sa "Lyssna, det där arga kocken funkar inte med mig", berättar Latifi.

Ilir Latifi fick fint besök efter sin senaste seger mot Gian Villante.

Hollywoodskådespelaren Leonardo DiCaprio, stjärnkocken Gordon Ramsey, känd från tv-serien "Den arga kocken" och popartisten Bruno Mars satt ringside under galan på MGM i Las Vegas och var snabbt framme och gratulerade svensken till tre imponerande ronder.

– Bruno Mars, Gordon Ramsey och Leonardo Di Caprio var där och såg matcherna och satt ringside. De kom bak och träffade oss. Det var kul för Bruno Mars hade satsat mycket pengar på mig så han var glad, säger Ilir.

Gordon Ramsey bjöd Ilir på middag på sin restaurang.

– Jag sa du är skyldig mig en middag bara så att du vet. Han trodde att han var "Den arga kocken", men jag sa "Lyssna, det där arga kocken funkar inte med mig. När jag kommer vill jag ha en fet middag, så du vet". Han bara garvade, säger Ilir.

Tillägnade segern till avlidne vännen

Latifi besegrade Villante på domslut. Segern var känslosam.

"Lyftkranen från Rosengård" tillägnade segern till den nära vännen Cengiz Güven som gick bort i cancer bara veckor innan matchen.

Tvåbarnspappan, som stöttat Latifi under hans liv och karriär, slogs mot cancern i åtta år.

– Det var väldigt viktigt för mig att vinna för hans skull, säger Latifi. Han motiverade och pushade mig inför den här matchen. Och jag kände att han var med mig den kvällen. Även om han inte var där fysiskt så vet jag att han såg allting.

Även det starka stödet från alla fans i barndomens Rosengård och resten av Sverige betyder mycket för Latifi som nu är rankad 13 i UFC efter tre raka segrar.

– Det betyder otroligt otroligt mycket när man vet att folket stöttar en under ens resa, både under framgångar och motgångar. Tro det eller ej, men det ger mig extra kraft och motivation att veta att jag representerar dem. Det är därför jag går in och krigar. Man sätter sitt land på kartan.

"Det är min stora styrka

I segern mot Villante visade Latifi på nytt att han inte bara kan leva upp till smeknamnet "Sledgehammer" och avsluta matcher snabbt utan att han också är taktiskt intelligent.

– Det är det som är min stora styrka. Taktiskt hur jag slåss. Den här killen var en stående kille och längre, men ändå bröt jag ned honom stående också i hans egen game. Jag hade flera "power punches". Jag hade honom groggy tre gånger och kunde avsluta.

Han möter ofta längre motståndare.

– Jag hade min taktik. Jag bröt ned min motståndare systematiskt. Jag visste ju att han är tuff. Han är den största killen i viktklassen och fysiskt stark. Jag var förberedd på att han hade tränat mycket brottning och brottningsförsvar och den taktiken han hade stående, att köra mycket sparkar, var jag också förberedd på. Jag var väldigt lugn i början och förberedd på att bryta ned honom successivt.

– Första gångerna jag pressade honom mot buren gick jag inte på nedtagning hundra procent för det var onödigt att slösa energi på det. Jag pressade upp honom och lät honom ta ut sig på arbetet med att försvara sig i stället, och sedan när han väl började bli trött i andra ronden, då började jag ta ned honom. Jag jobbade mycket med kroppsslagen också för att han skulle brytas ned. Och det funkade. Han bröt ju ihop.

Bröt tån under matchen

Latifi vann trots att han skadade tån redan i första ronden.

– Men under matchen tänkte jag inte på det. Man är så fokuserad, säger han.

– Tån fastnade i buren. Det är en fraktur så vi får se vad läkarna bestämmer sig för att göra.

Latifi har vunnit tre matcher på åtta månader. Under den tiden har han även hjälpt Alexander "The Mauler" Gustafsson inför hans match mot Daniel Cormier. Nästa fajt dröjer.

– Det beror helt på vad det är för match, och kroppen behöver vila också, men jag kanske kan ta nästa fajt till sommaren, säger Latifi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag