Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fast för doping igen: ”Knockar dig ändå”

Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Gustafsson mötte Jon Jones 2013. Foto: MEDDI KABIRZADEH / BILDBYRÅN
Alexander Gustafssons titelmatch flyttas. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Alexander ”The Mauler” Gustafssons titelmatch mot Jon ”Bones” Jones flyttas från Las Vegas till Los Angeles – bara dagar innan den går av stapeln, rapporterar ESPN.

Anledningen är resultatet på ett av Jones drogtest, som gör att han inte kan få MMA-licens i delstaten Nevada.

Testet visar positivt för anabola stereoiden turinabol, som Jones även testades positivt i juli 2017.

”Jag är ren”, skriver amerikanen i ett uttalande.

”Jag kommer fortfarande knocka dig”, replikerar ”Mauler”.

Trots att det bara är några dagar kvar till galan UFC 232 som hålls på söndag flyttar den nu från T-Mobile Arena i Las Vegas till The Forum i Los Angelesförorten Inglewood. 26 utövare ska gå matcher på galan och förväntas nu följa med till den nya spelorten.

Anledningen till flytten är att galans huvudnummer, titelmatchen i lätt tungvikt mellan svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon ”Bones” Jones, inte längre kan hållas i delstaten Nevada. Detta efter att Jones ännu en gång testats positivt för anabola stereoiden turinabol under ett dopingtest den 9 december.

Jones testades positivt för stereoiden inför titelmatchen mot Daniel Cormier i juli 2017. Det resulterade i att han fråntogs sitt titelbälte och stängdes av i 18 månader. Han tros samtidigt inte ha dopat sig medvetet.

 

 

Jon ”Bones” Jones straffas inte på nytt

Den amerikanska antidopingorganisationen USADA konstaterar dock att spåren som hittats i det nya dopingtestet stämmer överens med ”restmängder” som kan väntas efter det tidigare positiva testet. Med andra ord tros inte Jones ha tagit substansen på nytt. Mängden anses inte heller öka hans prestationsförmåga – och Jones har därför inte misslyckats med testet och kommer inte att straffas på nytt.

I natt gick Jon ”Bones” Jones ut på sina sociala medier med ett första uttalande där han hävdade sin oskuld.

”Jag är fullt fokuserad på mitt stora mål att ta tillbaka titeln i lättungvikt. Jag har lämnat varje prov till USADA inför denna match och USADA har bekräftat det jag sagt hela tiden, att jag är en ren idrottare. Jag tackar den kaliforniska idrottsorganisation och Andy Foster (organisationens vd, red anm) för deras stöd i detta. Jag ser verkligen fram emot att fajtas mot Alex Gustafsson på lördag i Los Angeles Forum.”

Han avslutar med orden: ”Can't bend me, can't break me. #Champion2018”

https://twitter.com/JonnyBones/status/1077030281779994624

 

https://twitter.com/JonnyBones/status/1077032383755350016

Resultatet ställer ändå till problem för den kommande matchen. Antidopingorganisationen i Nevada hinner nämligen inte utvärdera testet på den korta tid som återstår, vilket gör att Jones inte får tävla i Las Vegas på söndag. Vd:n för antidopingorganisationen i Kalifornien är dock insatt i hans fall sedan tidigare, så därför kan matchen hållas där.

De som har köpt biljetter till matchen i Las Vegas kommer att erbjudas pengarna tillbaka. De kommer också att erbjudas biljetter till galan i Los Angeles.

 

 

”Får gärna vara dopad”

Alexander Gustafsson har tidigare mött Jon Jones och förlorade då på poäng. På en pressträff i oktober beskrev han den nya matchen som en ”drömmatch”. 

– Jag är redo för strid. Jag trodde först inte att det var sant. Sen sjönk det in ordentligt. Det är sjukt, det är största matchen i min karriär som vi har framför oss. Nu är det bara fullt fokus som gäller, sa han då. 

Om Jones tidigare dopingavstängning sa han:

– Han får gärna vara dopad för min del. Jag bryr mig inte. Jag lägger ingen kraft på det.

Det tog inte många timmar innan Alexander ”Mauler” Gustafsson gick ut på Twitter och kommenterade nattens dopingbomb.

”Du kan gå på raketbränsle, jag kommer fortfarande knocka dig”, skriver svensken.

https://twitter.com/AlexTheMauler/status/1077064742684880896