Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus Kowals son begraven: 'Så vackert'

Marcus Kowal kramar om flickvännen Mishel Eder. I bakgrunden en bild på sonen Liam - som kördes ihjäl av en rattfyllerist.
Foto: Youtube.

Nästan två månader har gått sedan det ofattbara.

Marcus Kowal förlorade sin ettårige son Liam efter att rattfylleristen kört på barnvagnen.

Nu berättar MMA-svensken om sorgearbetet som snart blir till en bok, om hans nya livsverk – och om begravningen som lockade tusen människor till kyrkan.

– Det var ett hav av människor. Det var så vackert, säger han.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Svenske MMA-profilen Marcus Kowal och flickvännen Mishel Eder har tagit farväl av sonen Liam.

Sedan den där lördagen i början av september, då den 72-åriga rattfylleristen Donna Marie Higgins, rammat Liams barnvagn, genomlever den svenske MMA-profilen Marcus Kowal och flickvännen Mishel Eder sitt livs mardröm.

Sände på Youtube

Nu har de tagit farväl av Liam, som bara blev 15 månader gammal.

Över tusen människor hade letat sig till kyrkan i Kalifornien för begravningen – som också direktsändes på nätet.

– Jag har från första början sagt att min sons begravning inte ska vara något jippo. Vi har vänner över hela världen och det var flera som tyvärr inte kunde närvara och därför valde kyrkan att sända begravningen på Youtube. Kyrkan hade 720 sittplatser, ändå var det folk som fick stå, säger Marcus Kowal.

Stödet till familjen har varit enormt. Något som inte minst visade sig i den överfulla kyrkan.

– Det finns inga ord, säger Kowal samtidigt som orden stockar sig.

– Det var så vackert, ett hav av människor. Det är ett bevis på vilket supportnät vi har och hur älskad Liam var. Det var en väldigt fin begravning, hur man nu kan tycka att det är fint med begravningar. Det blev precis som vi hade hoppats.

Sorgen blir till bok

Marcus Kowal och Mishel Eder ägnar nu sina liv åt arbetet mot rattfylleri.

De har besökt morgonsoffa efter morgonsoffa i de stora amerikanska tv-kanalerna och de har startat en stiftelse till minne av Liam.

Stiftelsen jobbar främst med att motarbeta rattfylleri och att få fler människor att donera organ (läs mer om Liams stiftelse här).

En stor del av Marcus sorgearbete sker via författandet.

Han beslutade sig tidigt för att skriva om händelsen för att bearbeta allt – och till slut bestämde han sig: Han skulle skriva tusen ord varje dag fram till jul.

Resultatet kommer att ges ut i form av en bok.

– Jag har en god vän som har gett ut flera böcker varav åtminstone två varit bestsellers enligt New York Times. Han har sagt att den dagen då jag känner mig redo ska han hjälpa mig att ge ut den, säger Kowal.

Tårarna under skrivandet

Vad var svårast att skriva?

Det absolut jobbigaste var när vi skulle lämna sjukhuset. Vi visste att han inte levde, men det såg ut som att han sov. Mishel var så fruktansvärt förstörd och vägrade lämna hans sida. Jag har gråtit under hela skrivandet, men då var det som mest smärtsamt.

– Jag skrev i början av boken att jag inte vet hur den slutar, men att jag kommer vara på en bättre plats då än jag var i början. Det hoppas jag på.

Kommer pengarna från boken att gå till stiftelsen?

– Ja, helt klart. Jag har inget behov av mer pengar i mitt liv. Allt som jag gör gör jag för att hedra Liams minne och för att hjälpa andra människor, säger Kowal.

Planerar för världsrekord

Den andra december anordnar han en 24-timmarsgala där man också siktar på att ta sig in i Guinness rekordbok.

En grupp kampsportare ska utöva Brasiliansk jiu-jitsu i ett helt dygn.

– Det är en massa stora namn som kommer komma och det kommer bli underhållning i ett helt dygn. Pengarna kommer att gå till stiftelsen, säger Marcus Kowal, som också planerar en tatuering som ska pryda ryggen resten av hans liv.

– Det ska stå: "Ingen fot för liten för att göra avtryck på denna jord". Det gjorde Liam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.