Här väger Daniel Cormier in sig för andra gången med en stor handduk framför sig.Här väger Daniel Cormier in sig för andra gången med en stor handduk framför sig.
Här väger Daniel Cormier in sig för andra gången med en stor handduk framför sig.
Jon "Bones" Jones. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅNJon "Bones" Jones. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN
Jon "Bones" Jones. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN
Daniel Cormier. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅNDaniel Cormier. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN
Daniel Cormier. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN
Anthony Johnson och Daniel Cormier möttes i UFC 178. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅNAnthony Johnson och Daniel Cormier möttes i UFC 178. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN
Anthony Johnson och Daniel Cormier möttes i UFC 178. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN

"Lyckades just med smutsigaste tricket"

Publicerad

VM-titeln står på spel.

Då skapade Daniel Cormier stora rubriker redan på invägningen när han högst plötsligt dök upp naken bakom en handduk.

- De lyckades just med ett av de smutsigaste tricken i idrottshistorien, säger dopingavstängde rivalen Jon Jones enligt Fox Sports.

Daniel Cormier och Anthony Johnson gör upp om VM-titeln i lätt tungvikt i kväll.

Matchen i KeyBank Center i Buffalo i UFC 210 var het redan på förhand, men efter fredagens invägning blir fajten mellan mästaren Cormier och utmanaren Johnson något alldeles extra.

Medan Anthony Johnson enkelt klarade sig under de 93 kilo som är maxvikten hade Daniel Cormier det desto jobbigare.

- Det var helt galet. Jag vägde mig där uppe och tänkte: "Jag är okej. Jag kan gå ner och fixa detta." Vi fick sedan vänta lite längre än vanligt, men vi trodde det var lugnt ändå. Sedan visade vågen något annat, säger han enligt Fox Sports.

Förklaringen: "Ville inte visa mitt paket för alla"

Vågen gled upp till 93,55 kilo. Daniel Cormier lämnade podiet.

Enligt reglerna hade han sedan två timmar på sig att fixa invägningen.

Cormier var tillbaka på podiet - redan efter ett par mintuer.

Och vågen visade godkänd vikt. Mästaren hade alltså gått ner ett halvt kilo.

Folk anklagade UFC och Daniel Cormier för att något inte hade gått rätt till. De menade att Cormier, som besegrade Alexander Gustafsson i en jämn fajt för ett och ett halvt år sedan, hade hållit i sig i den handduk som hölls framför honom under den andra invägningen.

Det var inte därför jag hade handduken där, menar 38-åringen.

- Jag förstår inte. Det handlade bara om att jag inte ville visa mitt paket för alla.

"Lyckades han precis lura alla med fusk?"

Jon Jones, tidigare mästare men numera dopingavstängd, gillade inte vad han såg.

- Det var helt vrickat. Jag kunde inte tro mina ögon. Du kan se honom titta ner och balansera sig fram till 205 pounds (93 kilo). Vilket smart trick. Rätt oärlig av honom faktiskt, säger Jones.

- Det sjukaste är att han tilläts göra så. Ingen brydde sig. De lyckades precis med ett av de smutsigaste dragen i idrottshistorien.

Fler medier i USA var inne på samma spår.

"Hur fan gjorde Cormier?", skriver TMZ.

"Lyckades Daniel Cormier precis lura alla med fusk?", skriver Bleacher Reports Matthew Ryder sin krönika där han skriver att incidenten "chockade hela sporten och lämnade fler frågor än svar".

Jon Jones planerar inte att göra något åt saken. I stället skickar en kaxig passning till sin ärkerival Cormier - som han skulle mött under fjolåret.

- Jag tänker inte gå in i buren och konfrontera honom. Jag vill att han ska njuta av sin sista tid med bältet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag