Marcus Kowal förlorade sin son Liam för ett år sedan. Nu har kvinnan som körde ihjäl sonen fått sin dom. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENMarcus Kowal förlorade sin son Liam för ett år sedan. Nu har kvinnan som körde ihjäl sonen fått sin dom. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Marcus Kowal förlorade sin son Liam för ett år sedan. Nu har kvinnan som körde ihjäl sonen fått sin dom. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Liams mamma, Mishel Eder, under rättegången. Foto: BRAD GRAVERSON / AP TT NYHETSBYRÅNLiams mamma, Mishel Eder, under rättegången. Foto: BRAD GRAVERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Liams mamma, Mishel Eder, under rättegången. Foto: BRAD GRAVERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Familjen drabbades av en tragedi för ett år sedan då 1-årige sonen Liam kördes ihjäl. Foto: PrivatFamiljen drabbades av en tragedi för ett år sedan då 1-årige sonen Liam kördes ihjäl. Foto: Privat
Familjen drabbades av en tragedi för ett år sedan då 1-årige sonen Liam kördes ihjäl. Foto: Privat

Kvinnan som körde ihjäl Liam, 1, dömd

Publicerad
Uppdaterad

Ett år har gått sen rattfylleristen dödade ettårige Liam.

Nu har den 72-åriga kvinnan fått sin dom.

Den svenske MMA-profilen Marcus Kowal, pappa till Liam, rörde åhörarna till tårar under rättegången i USA.

– Min fru gråter sig till sömns varje natt på grund av det den här kvinnan gjorde, sa han i rättssalen.

Det var i september förra året som det ofattbara inträffade.

Den svenske MMA-tränaren Marcus Kowal, boende i Kalifornien, vaknade upp ur sin tupplur på soffan av grannens skrik.

Ute på gatan låg en barnvagn i två delar.

Kowals svägerska hade varit ute på promenad med Kowals son Liam, 15 månader gammal, då en bil, framförd av rattfylleristen Donna Marie Higgins, 72, plötsligt kom från ingenstans.

Tonåringen som var ute på promenad med Liam klarade sig utan allvarliga skador, men Liams liv gick inte att rädda.

– Polisen har sagt till mig: "Vi kommer se till att hon kommer dö i fängelset", men jag skiter i det. Jag skiter i om hon får fem år eller om hon får 25 år. Ingenting kommer få min son att komma tillbaka. Jag kommer att se henne i domstol och jag har bett om att få prata med henne och polisen har sagt att de ska fixa det, sa Kowal till SportExpressen för ett år sen. 

Gick med på förlikning

Nu har domen fallit över den 72-åriga Higgins.

Under en rättegång i USA dömdes hon till sex års fängelse, ett straff som börjar gälla omgående, skriver Daily Breeze. Hon riskerade upp till 25 år i fängelse, men gick med på en förlikning som innebar sex år.

Enligt tidningen ska Higgins, som är ostraffad sedan tidigare, ha erkänt sig skyldig till anklagelserna direkt.

Under rättegången rörde Marcus Kowal flera åhörare till tårar då han talade om den fruktansvärda smärtan som Higgins åsamkat honom och hans familj.

LÄS MER: Kowal: "Jag ska bekämpa dem tills det är olagligt"

"Hoppas hon aldrig ser dagsljus igen"

Samtidigt visade han och frun Mishel Eder upp affischer med Liams porträtt på.

– Min fru gråter sig till sömns varje natt på grund av det den här kvinnan gjorde. På grund av henne lever vi i den värsta tänkbara mardrömmen, sa Kowal i rättssalen.

Efteråt utvecklade Eder sina känslor.

– Jag är lättad över att den här delen av mardrömmen är över och att hon (Higgins) äntligen är borta från gatorna. I elva månader gick hon runt som en fri kvinna. Hon är själv mamma, jag förstår inte hur hon kunde göra det här.

Marcus Kowal:

– Jag hoppas att hon aldrig får se dagsljus igen. Vi kan inte ändra henne, hon är i slutet av sitt liv och det här var förmodligen en livstidsdom för henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag