Tv-profilens krav – stoppa idrottsgalan

Musse Hasselvall.
Foto: /IBL / /IBL
Mairbek Khasiev.
Foto: Instagram

En öppet homofobisk MMA-boss kommer att få anordna en stor gala på Hovet i Stockholm.

Tillställningen har blivit officiellt sanktionerad av det svenska MMA-förbundet.

– Vi kan inte ta ansvar för vad han skriver på sitt Instagram-konto, säger förbundsordföranden Jesper Gunnarsson. 

– Det är fegt, säger kampsportsprofilen och tv-stjärnan Musse Hasselvall. 

Den 4 september klubbades beslutet i genom av det svenska MMA-förbundet. Absolute Championship Berkut (ACB), får arrangera en kampsportsgala på Hovet i Stockholm, officiellt sanktionerad av SMMAF. 

Galan ska äga rum den 5 november. Men ACB är en kontroversiell företeelse inom kampsportsvärlden. Organisationen härstammar från Ryssland och styrs av ordföranden Mairbek Khasiev, en frispråkig man som inte räds att ta ställning i politiska frågor. 

När sportjätten Nike gick ut med HBTQ-vänliga budskap valde Khasiev att bryta alla samarbeten mellan Nike och ACB. 

Homofob får hålla gala på Hovet

Han skrev ett ilsket Instagram-inlägg, där han förklarade sitt beslut och citerade boxaren Manny Pacquiao, som själv förespråkat ett förbud mot homoäktenskap.

"Som Manny Pacquiao sa: 'Kvinnor skapades för att vara med män, och män skapades för att vara med kvinnor. Ser du djur som parar sig med andra djur av samma kön? Om vi tillåter homoäktenskap, då är människan värre än djur.' Och detta räckte för att Nike skulle bryta sitt kontrakt med Manny! Då kan jag säga att vi har förhandlat med Nike om ett sponsorsamarbete med ACB, men efter en sån här åtgärd från ett välkänt företag, så tycker jag att det är under vår värdighet att ha någon som helst relation med dem. Jag vill använda ett gammalt talesätt: 'Till och med Djävulen blir rädd för det som finns i bögens huvud'", skrev Khasiev. 

I SMMAF:s stadgar har man citerat Riksidrottsförbundets mångfaldsbestämmelser, som gör gällande att "alla som vill, oavsett etnisk bakgrund, religion, ålder, nationalitet, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet". 

Men trots Khasiev uttalade homofobi, så ser SMMAF:s ordförande Jesper Gunnarsson inga problem med att sanktionera galan. 

"Kan inte ta ansvar"

– Det här är ny information för mig. Det vi har gjort är att vi sanktionerar deras tävling. Vi kommer att kontrollera att de följer våra regler som finns i vårt regelverk och som vi har fått från länsstyrelsen. Vi kommer också att ha en övervakare på plats som kommer att lämna en rapport till förbundet och som kommer att skriva om eventuella avvikelser. Sker nåt får vi ta till åtgärder då. 

När ni sanktionerar galor, tar ni då hänsyn till om arrangörerna följer värdegrunden som ni har i förbundet? 

– Det finns en lista på vad en sanktion ska innehålla. Det är ganska basala saker, som när och var, etcetera. Det är det vi fattar beslut kring. 

– Om det uppkommer homofobi i samband med galan får vi ta avstånd från det då. Men vi kan inte ta ansvar för vad han skriver på sitt Instagram-konto. Det kan inte vi kontrollera. Vi kontrollerar själva galan som sådan. 

"Fegt"

Men Musse Hasselvall, kampsportsprofil med fem SM-guld på meritlistan, tycker att SMMAF gör fel. 

– Det är fegt att säga att de inte behöver ta ansvar för sånt här. De är med i Riksidrottsförbundet och RF jobbar jättehårt med just såna här frågor. När någon är så öppet homofobisk, då ska man självfallet ta ställning till det, säger Hasselvall. 

– Om han själv bryter med Nike, en jättebra inkomstkälla, då måste det svenska förbundet kunna ta ställning och säga att det inte kan bli en gala här. Det tycker jag verkligen. Och jag tycker att RF borde ställa det som krav på MMA-förbundet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.