”Förstår att den är stötande för vissa”

Andreas Gustafsson gör succé på MMA-scenen.

Samtidigt blir han ifrågasatt för sin halstatuering – en örn som påminner om den som figurerat i nazistiska rörelsers symbolik. 

– Jag står varken för rasism, nazism eller någonting utav det, säger Gustafsson till sajten MMANytt.  

Örnen har använts flitigt som symbol av en uppsjö olika nationer och rörelser. Men den kanske främst är förknippad med det tyska statsvapnet, där den kallats för antingen ”förbundsörnen” eller ”riksörnen”. 

För nazisterna hade örnen en viktig symbolisk betydelse och den förekom ofta i deras estetik. 

Foto: JAMIE SCOTT LYTLE / AP THE NORTH COUNTY TIMES

Gustafssons tatuering ifrågasätts

En örn går också att hitta på svenske MMA-kämpen Andreas Gustafssons bröstkorg. 28-åringen har tatuerat in en örn strax nedan för halsen – ett beslut som lett till kritiska kommentarer på hans Instagram-konto. 

– Jag förstår att den är stötande för vissa, det kan jag absolut förstå. För mig har den absolut ingen nazistisk betydelse alls. Jag står varken för rasism, nazism eller någonting utav det, säger Gustafsson till sajten MMANytt.  

Gustafsson, som fått smeknamnet ”Bane”, står för närvarande på tre segrar och noll förluster i MMA-cirkusen. 

”Se helheten”

Han beskrivs som en supertalang – och nu vill han inte att hans rykte ska behäftas med en naziststämpel. 

– När jag gjorde den här tatueringen var det en spontan grej, jag tyckte den var schysst. Jag funderade på vad jag skulle sätta just nära halsen och just den där örnen passade bra där. Jag tyckte den var snygg. Jag visste om att den har varit, eller att den är, en väldigt stark symbol. Men den är ju inte komplett. Det finns ju tillhörande mönster som gör den komplett och det vill jag ju definitivt inte ha på min kropp. Den här örnen sträcker sig väldigt långt tillbaka i tiden. Många länder använder den fortfarande i icke nazistiskt syfte. Men det är klart, alla får ha sin uppfattning, säger Gustafsson. 

– Jag ber dem bara att se helheten, se vilka jag rör mig med. Jag umgås med alla. Jag har samma värderingar för alla.


LÄS MER: Fick nytt jobb: ”Gått från att få dickpics till dödshot” 


https://www.instagram.com/p/BvgZkWyg_RO/?utm_source=ig_embed

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.