BERÄTTAR. "Jag hamnade i negativa banor och det blev ett destruktivt beteende", säger Alexander "The Mauler" Gustafsson om sitt mörka förflutna. Foto: Lisa Mattisson.
BERÄTTAR. "Jag hamnade i negativa banor och det blev ett destruktivt beteende", säger Alexander "The Mauler" Gustafsson om sitt mörka förflutna. Foto: Lisa Mattisson.

"Fängelset? Det var hårt, jag var ung då"

Publicerad

2013 var året då Alexander Gustafsson fick sitt stora genombrott.

2014 ska bli året då han tar bältet.

Men först vill "The Mauler" tala ut om sitt förflutna.

För SPORT-Expressen berättar 26-åringen om sina svåra tonår, domarna för grov misshandel - och tiden i fängelset.

- Det var hårt. Jag lämnade ett tryggt hem för en helt otrygg tillvaro, säger Gustafsson.

Det är en sval decemberkväll i Stockholm.

Vi sitter på en persisk restaurang för att summera ett märkligt år för Alexander Gustafsson, och för att blicka fram mot 2014.

Men också för att prata om något jobbigt.

Alla som har träffat "Alex" vet om vilken person han är i dag. Vilken förebild han är för svensk kampsport.

Men i hans förflutna finns ett antal domar för grov misshandel. Allting skedde mellan 2002 och 2006, när han var i tonåren.

Nu vill Alexander Gustafsson berätta om sin turbulenta väg till toppen.

- Det här är den enda intervjun jag gör om det här. Jag känner att jag vill ha mitt sagt. Jag vill kunna lämna det och se framåt. Det här hände när jag var en tonåring, i dag är jag en helt annan person.

Han var 15 år när han blev dömd för misshandel första gången.

- Som ung hade jag alltid väldigt mycket energi. Och jag hade inget riktigt mål. Alltså, jag hade jättebra föräldrar, jättebra familj, men jag visste inte vart jag skulle ta vägen med all energi.

- Jag hamnade i negativa banor och det blev ett destruktivt beteende.

Du är dömd för grov misshandel, flera gånger om. Hur ser du på det i dag?

- Jag kan inte försvara det på något sätt. Det är någonting jag skäms över. Det var...

Han letar efter orden.

- Det var vissa omständigheter när jag växte upp. Det var mycket grupperingar och det var slagsmål på stan. Det pågick i några år, sen flyttade jag därifrån. Från Arboga till Göteborg. För att komma bort från allt det där.

"Jag var ung, jag var dum"

Alexander Gustafsson fick sin sista dom 2006.

Året innan hade han dömts till fängelse i ett år och tre månader.

- Tiden i fängelset? Det var hårt. Jag var ung, jag var dum. Jag lämnade ett tryggt hem för en helt otrygg tillvaro, säger Alex och blickar ner i den vita duken.

Vad blev räddningen för dig? Hur blev du den person du är i dag?

- MMA. När jag började med det så vände allt. Det blev verkligen en wow-upplevelse. Det var något speciellt. Jag gillade den speciella stämningen på klubben, bland killarna. Instruktörerna var mycket för disciplin och struktur, och jag har haft problem med det förut. Nu fick jag det där. Och det var i samband med ett intresse som jag hade.

- Jag förstod ganska snabbt att det här var något jag ville hålla på med, och att det jag hållit på med tidigare inte alls var hållbart.

Hur var den känslan? Att hitta en sport och hitta rätt i hela livet.

- Det var en befrielse. Från att ha gått runt med ett destruktivt beteende - till det där. "Wow, jag är fri!". Ett ton lyfte från mina axlar.

- Och inte bara det. Jag såg hur mina föräldrar lyste upp, mina syskon, min mormor. Folk som älskar en. De som alltid varit där och stöttat mig, även under de tuffa tiderna. Nu såg de att jag hade fått struktur. Jag kom hem med ett leende på läpparna. Jag hade hittat ett kall i livet.

"The Mauler" blev snabbt ett namn inom MMA. Han vann sina nio första fighter och blev känd för sin boxning och sitt rappa fotarbete.

Vännen gick bort i fjol

Bara fem år efter debuten stod han som segrare i ett fullsatt Globen, och i dag är han en internationell storstjärna.

- Det har bara växt och växt, blivit större och större. Nu är jag en idrottsman. Nu lever jag MMA.

Vad har din tro betytt under hela den här resan?

- Enormt mycket. Den är med mig hela tiden. Den ger en trygghet och en balans i livet.

- Och jag måste lyfta fram pastorn Wiggo Carlsson. Han var som min andliga mentor. Han gav mig råd kring det mesta och jag fick ett lugn av honom. Det var en stor man. Men han gick bort i fjol, tyvärr... Jag bar kistan på hans begravning.

"Alex" samlar sig en aning. Sen blickar vi tillbaka på året som har gått.

- 2013... Det har varit tufft alltså. Jag har bara gått en match och den förlorade jag. Men mycket bra har kommit från den matchen också. Det är blandade känslor.

Känns det konstigt att få så mycket kredd för en förlust?

- Ja, faktiskt. Jag har vunnit flera år i rad, sen torskar jag - och jag har aldrig fått så mycket uppmärksamhet förut. Det känns lite halvskumt faktiskt. Men så är det. Jag mötte världens bästa fighter och gjorde en bra match. Folk hade väl räknat ut mig på förhand. Men jag är en perfektionist, jag vill ha det där bältet, det är det jag jobbar för.

Om du tar fram spåkulan då. Hur blir 2014?

- Först har jag match nu, 8 mars i London. Jag möter Jimi Manuwa och ska vinna mot honom. Sen, förhoppningsvis, en re-match mot Jon Jones, och ta hem bältet.

Siktar på ny titelmatch

Du tror på en ny titelfight redan nästa år?

- Absolut. Med tanke på att jag går match så pass tidigt så tror jag absolut att det är fullt möjligt.

Men du vet, en match i taget. Hur ska du knäcka Manuwa?

- Han är tuff! Jag ser det som min tuffaste match hittills, faktiskt. För han är väldigt lik mig. Men... Han är en Alexander Gustafsson, fast för två år sen, säger "The Mauler" och ler.

- Jag planerar att avsluta den här matchen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag