Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikaela Laurén fick fängelse

Den före detta elitsimmerskan Mikaela Laurén, 29, dömdes i dag till ett år och två månaders i fängelse för grovt dopingsbrott.
Det längsta straffet av alla åtalade.
- Jag hade hoppats på samhällstjänst, säger en uppenbart skakad Mikaela Laurén till Expressen.se.
Det var i mars som ex-simmerskan Mikaela Laurén greps vid en razzia i bostaden. Polisen hittade bland annat 2300 ampuller och 1900 tabletter anabola steroider. Dessutom anträffades fem tårgaspistoler. Åklagare Cecilia Cassmer påstod i stämningsansökan att Laurén och hennes sambo hade bedrivit en affärsliknande verksamhet när de via en hemsida på Internet sålde steroiderna. Enligt Cassmer kunde hon bevisa att det hade pågått sedan åtminstone årsskiftet och att omsättningen på kort tid hade uppgått till bortåt 600000 kronor. Simmerskan erkände brott, men inte åklagarens beskrivning av verksamheten eller omsättningen. Men Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje. I dag dömdes Mikaela Laurén till ett år och två månader i fängelse för grovt dopningsbrott och vapenbrott.

"Jag är besviken"

Mikaela Laurén säger till Expressen.se: - Jag är besviken på domen och hade hoppats på samhällstjänst. Rätten såg inte till vilken del jag hade i det hela utan ville statuera exempel. Jag blev utnyttjad för att förvara det här och har absolut inte hjälpt till med att få in kunder eller varor till försäljning. Jag har i stort sett bara packat. Hon säger med eftertryck: - Jag är inte hjärnan bakom det här. Och det framkom under rättegången att det inte ligger till så. Jag har inte begått ett brott i hela mitt liv och är helt ostraffad. Jag har inte ens kört mot rött förut. Det här var ett för hårt straff. Enligt Mikaela Lauréns version av händelserna förvarade och packade hon varorna åt någon. Att hon över huvud taget gick med på detta förklarar hon med att hon mådde psykiskt dåligt, hade pengakris, bland annat efter att ha slutat med simningen.

"Skönt att domen kommit"

Men denne person har inte blivit namngiven och därmed inte åtalad. - Om jag sa något skulle det kunna ha konsekvenser för resten av mitt liv, det är en person som står mig nära. Du måste förstå att folk tycker att det är märkligt att du inte vill namnge den person som du hävdar ligga bakom allt? - Polisen vet varför jag inte gör det. Och visst har jag blivit påverkad av en person när jag tog på mig något som jag inte borde ha gjort, men jag är också en vuxen människa och kan inte skylla allt på någon annan. Jag ser det här som en vändpunkt och vill titta framåt, inte bakåt. Hur mår du nu? - Jag har mått bättre, men det känns ändå skönt att det har kommit en dom. Ovissheten har fått mig att må dåligt, men straffet kommer aldrig att ta bort skammen. De hade kunnat ge mig tio år, det hade ändå inte försvunnit. Kommer du att överklaga? - Det får du ta med min advokat. Jag måste smälta det här först och ska åka iväg med min familj till Norge och samla mig. Det tar tre veckor innan domen fastställs. Efter att domen har fastställts tar det kanske ytterligare en och en halv månad innan jag i sånt fall ska infinna mig på anstalt.

"Jag vill gå vidare

- Och jag vill inte skjuta upp allting, jag vill gå vidare så fort som möjligt. Om jag överklagar blir det ny rättegång och den första rättegången var fruktansvärt jobbig. Man väntar på domen och har ont i magen. Man väntar på att se om någon överklagar. Huvudet bara snurrar. Det tar aldrig slut. Jag vill lägga det bakom mig och gå vidare, säger Laurén till Expressen.se. Mikaela Laurén har redan börjat titta på möjligheterna att studera bakom murarna. Under sin aktiva karriär tävlade hon för SK Neptun och var en av Sveriges bästa fjärilssimmare. Hon slutade med simningen för drygt ett år sedan, efter bland annat 15 SM-guld. Två av de övriga åtalade i dopningshärvan fick dagsböter. En fick fängelse i ett år.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!