"Måste matchas för att bli bra internationellt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lillie Persson.
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Här är rekordsiffran som oroar svensk damfotboll: 69 utländska spelare i allsvenskan.

I förlängningen kan det innebära en fara för svensk fotbolls framtid.

– Det är inget att hymla om. Detta är en utveckling som inte är bra, säger Lilie Persson, assisterande förbundskapten i A-landslaget.

Förra säsongen huserade totalt 61 utländska spelare i damallsvenskan.

Det var då ett rekord med bred marginal.

Nu inför säsongstarten på lördag har det tillkommit ytterligare åtta och antalet är nu alltså uppe i 69 stycken. Utslaget på samtliga tolv lag är det 5,75 spelare, det vill säga halva startelvan består av tjejer hämtade utanför Sveriges gränser.

Utvecklingen ses inte med blida ögon från Fotbollförbundets sida.

"Måste få matcher"

Lilie Persson är, förutom att hon är Pia Sundhages högra hand när det gäller anfallsspelet i A-landslaget, även ansvarig för landslagsspelarna mellan 15–20 år.

– Ska du bli en skicklig internationell spelare måste du få matcher. Och med 69 utländska spelare minskar ju möjligheten för våra yngre tjejer att spela och få rutin i sina klubblag. Hypotetiskt skulle ett svensk klubblag kunna bestå av spelare där ingen är svenska, säger Persson.

Vad betyder det sett till A-landslaget?

– Inget på kort sikt och inför EM. Men på tre till fem år, som till OS 2016, är det inte bra. Får spelarna inte tillräckligt med kvalificerad matchning, måste vi som arbetar med de yngre landslagen börja titta på andra vägar att gå.

Akuta åtgärder

Fotbollförbundet har redan tvingats till akuta åtgärder för att säkra utvecklingen av landets största talanger. Ytterligare ett landslag har skapats, U20, som inte deltar i tävlingar utan bara spelar träningsmatcher. Dessutom ska U23:s, ytterligare ett träningslandslag, säsong förlängas.

– Där får dessa tjejer matchning. Ett exempel är Tyresös andramålvakt, Jessica Höglander, som spelade 22 matcher förra året. Av dem var 19 internationella med F19-landslaget. En ekvation vi anser är felaktig. Spelarna ska givetvis ha flest nationella matcher, menar Persson.

Malmö har flest

LDB Malmö är den klubb med flest utländska spelare i sin trupp – tio. Tränaren Jonas Eidevall ser ingen fara med den siffran, utan välkomnar i stället fler från utlandet.

– Jag har svårt att förstå Fotbollförbundets synpunkter. Jag tycker inte att kvaliteten på de yngre spelarna vi tittat på har varit tillräckligt hög. De utländska spelarna utgör ingen bromskloss. De elva bästa spelar oavsett om de kommer från Sverige eller något annat land, konstaterar Eidevall.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.