”Måste handla om oss själva – om vi vill leva”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset får konsekvenser för sportvärlden i Kina.

All basket har skjutits upp tills vidare – och svenska basketstjärnan Amanda Zahui tvekar om att återvända till den kinesiska ligan efter OS-kvalet med landslaget.

– Visst det suger om det blir så, men det måste handla om oss själva – om jag vill spela, om jag vill leva, säger hon.

Amanda Zahui har just nu paus från sitt spel i kinesiska Shandong, där hon spelar innan den amerikanska proffsligan WNBA drar igång, för att delta i Sveriges historiska OS-kval i veckan.

Men pausen ser ut att omvandlas till ett brutet kontrakt.

– Mitt fokus nu är på OS-kvalet, men jag kommer att komma hem efter det. Tanken var att jag skulle åka direkt till Kina, men nu går inte det, säger hon på plats i Täljehallen där landslaget laddar inför OS-kvalet.

”Ganska läskigt”

Hon hann precis komma hem till Sverige innan coronaviruset bröt ut på allvar.

– Det blev inte stort förrän veckan efter att jag kom till Sverige, så det kändes skönt. Men det är ändå ganska läskigt, säger hon.

– Min tolk skrev till mig att ligan är på ”lockdown”, så nu är det skönt att jag inte är där. Jag vet inte vad jag hade tagit mig till då.

”Om jag vill leva”

Hon har hört rykten om att ligan ska starta igen i mars, men inte fått någon bekräftelse från sin agent.

Det låter som att du inte är så sugen på att åka tillbaka oavsett om ligan kommer igång?

– Nej alltså det känns ju som att man vill vara frisk. Jag har fått flera råd från äldre spelare, en av dem är Janel McCarville som spelar i Alvik nu som skrev ”det finns ingen check som är tillräckligt stor för din egen hälsa”. Och det är lite så....

– Visst det suger att inte åka tillbaka och avsluta en hel säsong, jag har liksom alltid spelat varje säsong hela vägen, så om det skulle hända så suger det, men det måste handla om oss själva. Om jag vill spela, om jag vill leva, säger Zahui.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.