Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mästarna i flygdrama
– ena propellern dog

Jens Tillman, tränare i Northland basket.
Foto: Olle Wande

Svenska mästarna Northland Basket var inblandat i ett otäckt flygdrama under söndagen vid lunchtid.

Vid inflygningen till Visby dog flygplanets ena propeller och skapade stor turbulens.

– Så här nära har jag aldrig varit att dö, säger tränaren Jens Tillman till SportExpressen.se.

Northland Baskets uppladdning inför söndagens bortamatch mot Visby blev värre än vad de någonsin hade kunnat föreställa sig.

Klockan 16:30 spelas matchen, och runt klockan 13:30 skulle planet landa i Visby.

Då utspelade sig scener som basketdamerna sent kommer att glömma. Under inflygningen på Visby flygplats dog ena propellern vilket skapade en enorm turbulens.

– Det var fruktansvärt. Under inflygningen började det skaka något djävulskt. Jag brukar inte vara rädd när jag flyger, men jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jens Tillman till SportExpressen.se.

"En tyst panik"

– Det blev liksom en tyst panik. Flygvärdinnan på planet var jätteskärrad och det kändes inte alls bra. Det är väl hon som ska lugna ned alla, säger han till NSD.

Allting slutade efter omständigheterna väl. Planet kunde landa, men samtliga passagerare var enligt Tillman skärrade.

Nu gör Tillman och resten av ledarteamet sitt bästa för att lugna sina spelare uinför söndagens eftermiddagsmatch mot Visby.

– Vi ska samla tjejerna nu. Det är många som är skärrade och man vet ju inte hur det här påverkar dem inför matchen. Men alla är okej rent fysiskt i alla fall, säger Jens Tillman.

"En odramatisk landning"

Luftfartsverket bekräftar att flygplanet tvingades stänga av en motor vid landningen.

– Man fick ett problem med åtta mil kvar av inflygningen och tvingades stänga av en motor. Men själva landningen var odramatisk ur professionell synpunkt. Man blev fyra minuter försenade, säger pressjouren Roland Sandelin till SportExpressen.se.

Vad berodde det på?

– Ingen aning. Det får tekniker undersöka. Men allting följde rutinerna och allting var under kontroll.

Hur upplever man som passagerare när ena motorn stängs av? 

– Det är klart att planet kan gira lite och att det kan upplevas som lite turbulent när det manövreras av piloten. Men allting följde alla rutiner ur professionella aspekter.  

Northland Baskets tränare var skärrad över att ena propellern slutade fungera.

– Det är helt naturligt att propellern stannar när man stänger av motorn. Men under en landningen är det ingen fara. Våra piloter är utbildade för sådana här situationer. Det är mer kritiskt om det sker i starten.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.