Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maskeringsförbud på Stockholmsarenor

Foto: Lennart Rehnman

Maskeringsförbud råder i demonstrationer, men det är fritt fram att vara maskerad på idrottsarenor.

Stockholms stad inför därför maskeringsförbud på stadens arenor – men förbudet får direkt kritik från Djurgården.

– Våra ordningsvakter får inte ingripa och poliserna gör det inte heller eftersom maskeringsförbudet inte är brottsligt, säger klubbens säkerhetsansvariga Mats Jonsson.

Maskeringsförbudet som Stockholms Stad inför på sina idrottsarenor finns redan inom fotbollen.
"Vi inför maskeringsförbud på Tele2 Arena och Hovet. Vi kommer även kräva att våra hyresgäster, på till exempel Tele2 Arena, polisanmäler besökare som begår lagbrott på arenorna. Stockholms budskap är tydligt: de som förstör är inte välkomna", säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd, i ett pressmeddelande.

"Måste bort"

"Brottsligheten och de maskerade huliganerna måste bort från Stockholmsidrotten. Därför kommer vi att utmana lagstiftningen genom att som fastighetsägare införa maskeringsförbud."

Maskeringsförbudet på Stockholmsarenorna gäller från och med den 1 januari, säger Sjöstedt till TT. Hon menar att staden, som fastighetsägare och hyresvärd, är i sin fulla rätt att införa ett maskeringsförbud.

– Vi har krav på servicenivå och annat på arenorna och då blir detta en av faktorerna som man kan räkna med när man köper en biljett till en Stockholms-arena – att man slipper att umgås med maskerade personer, säger hon.

Kritik från Djurgården

Det är hyresgästerna, alltså arrangörerna av fotbolls- och ishockeymatcherna, som ska ansvara för att förbudet mot maskering följs.

– Grundförutsättningen för den som hyr av Stockholms Stad är att se till att ordningen efterlevs på arenan och i det ingår ett maskeringsförbud, säger Sjöstedt.

– Vi har ledsnat. Vi kan inte bygga påkostade arenor som ska locka många människor om de inte kan gå dit och känna sig trygga. Är det någon som har en synpunkt på detta får vi pröva det.

Nu kommer en synpunkt – från Djurgårdens säkerhetsansvariga Mats Jonsson.

Han menar att förbudet får måttlig effekt i praktiken, och att ett förbud funnits redan sedan tidigare.

"Mer av ett symboliskt värde"

– Vi har haft ett förbud mot maskering på fotbollsarenor i många år genom Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser. Ytterligare en bestämmelse från Stockholms Stad ändrar ingenting utan är mer av ett symboliskt värde, säger han till TT.

– Det vi kan se nu är att Stockholms Stads politiker står bakom oss i det arbete som vi jobbat efter i många år.

Att det redan finns ett maskeringsförbud på läktarna har inte hindrat folk från att maskera sig, framför allt när de bränner av pyroteknik. Och klubbarna, som är arrangörer av matcherna, kan inget göra.

– Våra ordningsvakter får inte ingripa och poliserna gör det inte heller eftersom maskeringsförbudet inte är brottsligt, säger Jonsson.

– Vad vi som arrangör kan göra är att stänga av personer som har masker på sig. Men det är svårt att veta vem som döljer sig bakom masken, säger Mats Jonsson.

Reinfeldt: "Behöver kvalitativ lagstiftning"

Björn Eriksson, som ledde den så kallade huliganutredningen, har föreslagit ett maskeringsförbud på idrottsarenorna. Förslaget gick dock aldrig ut på remiss, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt för att förslaget inte var tillräckligt väl förberett för lagstiftning.

– Vi fick en massa remisskritik och folk som sade att så här går det inte att göra. Och vi behöver kvalitativ lagstiftning som faktiskt går att tillämpa för att bekämpa den här typen av brottslighet, sade Reinfeldt till TT i september

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.