Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man borde inte spotta på henne efter det här”

Jenny Fransson fast i dopningstest
Tomas Johansson.
Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT
Jalmar Sjöberg.
Foto: SANNA DOLCK
Jenny Fransson.
Foto: IMAGO/IBL
Martin Lidberg.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Fransson med Sofia Mattsson.
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN
1 / 7

Den svenska brottarstjärnan Jenny Fransson har åkt fast i ett dopingtest, skriver Dagens Nyheter. 

Nyheten om det svenska OS-hoppet chockar svensk brottning. 

– Man ska inte spotta på henne efter det här, säger den tidigare brottaren Tomas Johansson, som själv åkte fast för doping i Los Angeles-OS 1984. 

”Jenny är 100 procent oskyldig”, skriver pojkvännen Jalmar Sjöberg i ett sms. 

Jenny Fransson ska ha testats positivt för den otillåtna anabola stereoiden metyltestosteron, rapporterar Dagens Nyheter. 

Brottarstjärnan reste under måndagen upp till Stockholm och fick beskedet av företrädare för Svensk antidoping.

– Hela Jennys värld har rasat samman, säger Svenska brottningsförbundets pressansvarige Zakarias Tallroth till DN.

Under måndagen har förbundsledningen suttit i krismöte och nu ska händelsen utredas. I väntan på analysen av B-provet har Fransson tagits bort ur den svenska OS-truppen till Tokyo i sommar.

Sofia Mattsson tävlar för samma klubb som Jenny Fransson och är tagen av nyheten om sin landslagskollega.

– Jag är chockad. Herregud. Jag hade ingen aning om det här. Jag är verkligen jättechockad.

När hade du kontakt med Jenny senast?

– Hon har varit förkyld den senaste tiden. Men vi hade kontakt förra veckan, säger Mattsson som tagit ett OS-brons, ett VM-guld och blivit Europamästare fyra gånger.

Jenny Fransson skulle ha tävlat under SM i Limhamn i helgen men tackade nej på grund av sjukdom. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter menar 32-åringen att hon fått i sig det otillåtna preparatet av misstag.

- Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser. Om B-provet visar samma sak som A-provet kommer Jenny inte ha möjlighet att tävla för Sverige under OS i Tokyo. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Jenny Fransson blev 2016 den första svenska kvinnliga brottaren att ta en OS-medalj när hon bärgade bronset i 68-kiloklassen. 

Pojkvännen Jalmar Sjöberg, också han brottare, skriver i ett sms till SportExpressen: 

”Det enda jag kan säga är att Jenny är 100 procent oskyldig. Mer vill jag inte kommentera”. 

Johansson: ”Ska inte spotta på henne”

Den före detta brottaren Tomas Johansson blev av med sitt silver från Los Angeles-OS 1984 efter att ha åkt fast för doping. 

– Jävligt jobbigt. Jag känner henne sedan hon var en liten flicka och brottades. Jag hade aldrig kunnat tro att hon skulle använda några förbjudna grejer, säger Johansson till NSD

Johansson är orolig över hur nyheten ska tas emot.

– Det måste finnas ett liv efter det här. Hon är en människa som måste få en ärlig chans. Man ska inte spotta på henne efter det här, men tyvärr är det de som kommer att ske, säger han. 

Tomas Johansson med pillerburken som kostade honom silvermedaljen i OS 1984.
Foto: KENNETH JONASSON

Martin Lidberg: ”Inte den Jenny jag känner”

Martin Lidberg, tidigare brottare, kommenterade finalen för Viasats räkning och känner Jenny Fransson sedan flera år tillbaka. 

– Man blir chockad, säger Lidberg när SportExpressen når honom. 

– Svensk brottning har varit förskonat sedan Thomas Johansson åkte dit i Los Angeles, det är knappt att man finner ord. Jag läste att hon säger att det är ett misstag, man får hoppas att det är så. Är det inte så är det för jäkligt. Men det svärtar ner svensk brottning och svensk idrott. Det är bara att hoppas att b-provet visar något annorlunda, men det brukar det inte göra. Jag vet inte hur hon ska ha fått i sig det av misstag. Svensk brottning när nog i chock över det här. 

– Samtidigt vet man inte vad som har hänt, vad hon säger. 

Vad betyder det här beskedet inför OS?

– Jag känner Jenny sedan många år, det är en fin tjej och en fantastiskt fin människa. Jag har jättesvårt att tro att hon tagit någonting medvetet. Det kan ju var något kosttillskott, men som idrottare har du ju ett eget ansvar att hålla koll. Det låter märkligt, det är inte den Jenny Fransson jag känner. Jag vill inte lägga någon skuld på henne innan jag vet mer, men det som redan hänt är en stor tragedi. Framför allt för henne. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.