Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans hjärtskärande brev 10 år efter hans död

Derek Boogaard spelade sina sista NHL-matcher för New York Rangers.
Foto: MATT SLOCUM / AP
Brevet i Regina Leader-Post.
Derek Boogaard träffas av en vänster från Edmontons Steve MacIntyre 2009.
Foto: JIMMY JEONG / AP THE CANADIAN PRESS

NEW YORK. På isen var Derek Boogaard fruktad för sina knytnävar.

Utanför isen slogs han mot demonerna, drogerna – och de problem som NHL inte gärna pratar om.

”Det smärtar mitt hjärta att tänka på”, skriver Boogaards mamma Joanne i ett brev riktat till sonen, om skadorna som upptäcktes efter hans död.

Derek Boogaard kallades Boogeyman under sin i NHL. 

”The Bogeyman” är namnet på ett väsen som skrämmer barn, eller ett uttryck för nåt som orsakar stora problem. 

Och nog var Derek Boogaard skräckinjagande när han satte upp nävarna. Två meter lång, över 120 pannor. Han kastade handskarna fler än 60 gånger under åren för Minnesota Wild och New York Rangers.  

Det har funnits gott om slagskämpar i NHL som egentligen inte velat slåss, men vars enda chans att ta sig till toppen var att slåss. Så var inte Boogaard.

– Jag tror inte han hade nåt emot det alls. Han var bra på det, han gillade att skydda sina lagkamrater, säger hans bror Ryan till The Athletic

Men med slagsmålen kom skador. Med skador kom smärtstillande mediciner. Med fler skador och ständig huvudvärk kom mer smärtstillande. Och sprit. Boogaard var deprimerad.

Den 13 maj 2011 hittade hans familj honom död i lägenheten i Minneapolis.  

Mammans känslosamma brev 

Brevet från mamma Joanne är infört långt bak i torsdagens Regina Leader-Post, bland korsordet och horoskop. Hon skriver ett sånt varje år och skickar in till tidningen i Saskatchewan, provinsen mitt ute på den kanadensiska prärien där Derek Boogaard växte upp.

”Du skulle ha varit 39 i år. Skulle du ha haft alzheimer, som du väntades få med tanke på den allvarliga CTE du hade? Tanken slår mig, och det smärtar mitt hjärta att tänka på det, och på det du gick igenom under alla de där åren i NHL.”

Hon skriver hur familjen håller av honom, och berättar om hans syskon och deras nyfödda barn.

”Vårt hus är fullt av bilder (som du muttrade över att jag tog), de är som en tidsmaskin och jag håller av varenda en. De påminner om hur fint livet var. Varje bild tar dig tillbaka till mig. Jag saknar dig.”

Skulle blivit dement i 40-årsåldern

Efter Boogaards död konstaterade läkarna att han – likt många andra slagskämpar – drabbats av CTE, en kronisk hjärnskada efter trauma mot huvudet.

Hans hjärna undersöktes av en av de främsta specialisterna på området, Ann McKee i Boston, som i ett reportage i SportExpressen 2017 förklarade att Boogaard hade skulle ha varit dement i 40-årsåldern på grund av sina skador. 

– NHL förnekar det här totalt, sa hon om vad hon upptäckt om i sin forskning om samband mellan idrottsmän och hjärnskador. 

NHL stämdes av före detta spelare och nådde en förhållandevis liten uppgörelse med drabbade spelare 2018.

TV: Här skär hon upp spelarens hjärna

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.