Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

'Mådde så dåligt att jag inte ville leva längre'

VILAR UT. För tre veckor sedan drabbades Frida Wallberg av ett bakslag i rehabiliteringen efter hjärnblödningen. Med extrem huvudvärk och kraftigt illamående blev den före detta proffsboxaren inlagd på sjukhus igen. Tillbaka i huset i Åtvidaberg berättar nu Frida Wallberg för SPORT-Expressens Anna Friberg om den dramatiska tiden. Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström

BOXARKULLEN. Det var lördag på stan, hon skulle bara köpa ett par skor till dottern Nellie.

- Helt plötsligt, mitt bland allt folk, började det kännas som en karusell inne i skallen. Allting snurrade och jag kunde inte fokusera.

Ett par dagar senare kom den riktiga smällen för Frida Wallberg.

- Jag bara spydde och spydde och började skaka.

I en intervju med SPORT-Expressens Anna Friberg berättar före detta proffsboxaren för första gången om bakslaget efter hjärnblödningen, som sänkte henne fullständigt.

VANN 48 AV 53 MATCHER INNAN HON BLEV PROFFS

Namn: Frida Wallberg.

Ålder: 31 år.

Bor: Åtvidaberg och Göteborg.

Familj: Dottern Nellie, pojkvännen Robert Stridsberg. Pappa, mamma, bror, syster.

Karriär: Är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare genom tiderna. Som amatör vann hon 48 av 53 matcher innan hon 2004 blev proffs.

I november 2010 besegrade Wallberg den kanadensiska boxaren Olivia "Rovdjuret" Gerula, vilket innebar att hon övertog WBC-bältet.

Senare besegrades Gerula ännu en gång i en returmatch om WBC-bältet i september 2011.

I april 2012 försvarade Wallberg WBC-bältet återigen, denna gång i en match mot Amanda Serrano i Linköping.

Den 14 juni 2013 skulle Frida Wallberg på nytt försvara sin titel men australiskan Diana Prazak vann matchen i Stockholm på knockout. Wallberg drabbades av en hjärnblödning och opererades akut på Karolinska universitetssjukhuset efterföljande natt. Tiden efter det har varit en lång och tuff rehab.

KNOCKEN SOM FÖRÄNDRADE WALLBERGS LIV ÖVER EN NATT

14 JUNI 2013: FÅR HJÄRNBLÖDNING

Frida Wallberg skulle försvara sin WBC-titel i Stockholm men i den åttonde ronden knockades hon av australiskan Diana Prazak. Wallberg fördes till Karolinska universitetssjukhuset där hon opererades akut för hjärnblödning.

2 MARS 2014: ÅKER VASALOPPET

Efter hjärnblödningen väntade en tuff rehabilitering. Gå, prata, äta. Allt fick Wallberg lära sig på nytt men viljan och envisheten var enorm. I mars lyckades hon med den imponerande utmaningen, att köra och ta sig i mål i Vasaloppet.

22 SEPTEMBER 2014: FÅR ETT BAKSLAG

Wallberg drabbades av extrem huvudvärk och illamående och fördes med ambulans till Linköpings universitetssjukhus där hon hjärnröntgades. Proverna visade dock inte på någon ny blödning och Wallberg fick lämna sjukhuset efter några dagar.

Håret har blivit längre och tjockare sedan senast.

Det var i februari vi träffades, Frida Wallberg var mitt i uppladdningen inför Vasaloppet. Träningen var intensiv och fokus fullt inställt på det som måste ses som en gigantisk utmaning för en person som bara åtta månader tidigare varken kunnat gå eller äta för egen del.

Ni minns den ohyggliga smällen.

Kvällen den 14 juni förra året. Frida Wallberg, 31, skulle försvara sin WBC-titel i Stockholm när hon i matchens åttonde rond fick ta emot ett slag från Diana Prazaks vänster mitt i ansiktet. Svenskan föll, men reste sig. Kort därefter fick australiskan in nästa smäll och domaren bröt matchen.

Wallberg hade drabbats av en hjärnblödning som var nära att kosta henne livet.

Men envishet och en extrem vilja tog Wallberg de nio milen från Sälen till Mora.

"Kände mig mattare"

När vi nu sitter i hemma i Frida Wallbergs kök skulle det kunna vara för att prata om nästa utmaning, en ny tuff tävling.

Men så är det inte.

I stället berättar Frida för första gången om det som hände för tre veckor sedan.

- Jag hade haft extremt mycket värk den senaste tiden och kände mig mattare och tröttare än vanligt den där lördagen när jag och Nellie skulle gå ut på stan för att köpa ett par skor åt henne.

- Helt plötsligt, mitt bland allt folk, började det kännas som en karusell inne i skallen. Allting snurrade och jag kunde inte fokusera, säger Frida Wallberg som befann sig i Göteborg där dottern Nellie, 7, går i skolan och har sin pappa och där hon själv bor varannan vecka.

Trodde det var migrän

Resten av tiden bor hon i huset strax utanför Åtvidaberg.

- På måndagen blev det sämre, jag skulle ta bussen till Linköping och då small det bara till. Jag ringde till pappa från bussen och sa att han var tvungen att ta med sig sprutor som jag har mot min migrän.

- Jag vinglade fram när han mötte upp mig vid bussen och tog en spruta men det hjälpte inte. Jag tog en till men det hjälpte inte heller.

- Jag bara spydde och spydde och började skaka till slut.

Hon åkte hem och lade sig men värken blev bara värre och värre, till slut var pojkvännen Robert Stridsberg tvungen att ringa efter ambulans.

- Det enda jag tänkte på vägen in till sjukhuset var att "snälla låt det inte vara en ny hjärnblödning!". Jag blev livrädd och skrämd av tanken att jag kanske hade kört på för hårt och inte lyssnat på kroppen.

"Att föda barn var ingenting"

Frida Wallberg ser lidande ut när hon pratar om det som inträffade.

Vad hände när du kom till sjukhuset?

- Det vara raka vägen in till hjärnröntgen och en massa prover. Det tog en timme innan svaren kom och den väntan glömmer jag aldrig, den var hemsk. Men som tur var visade provsvaren inget allvarligt.

Så vad var felet?

- De vet inte riktigt men tror att det kan ha varit en kombination av en migränattack och något som kallas horton som också är en typ av svår huvudvärk som kommer i attacker.

- Jag mådde så dåligt att jag kände att jag inte ville leva längre. Sådan fruktansvärd värk hade jag. Att föda barn var ingenting i jämförelse. Jag spydde galla, det fanns inget stopp.

- Jag vet att jag sa "jag pallar inte mer, jag vill dö".

Vet man varför det här bakslaget kom nu?

- Nej, men kanske kan det vara att jag kört på för hårt med vardagssaker, försökt leva ett normalt liv. Ju bättre jag har blivit efter skadan desto mer har jag försökt att leva ett så vanligt liv som möjligt. Men jag fixar inte riktigt det än, de vardagliga sakerna är fortfarande stora för mig. Och blir det för mycket, då blir allt bara snurrigt.

- Problemet är väl att jag tryckt bort det där, jag har kört på som om jag vore frisk, och det är jag inte.

Vasaloppet, Cykelvasan, du har tränat på extremt hårt efter hjärnblödningen, kan det inte ha blivit för mycket träning också?

- Nej, läkarna säger att det inte är någon fara och för mig har träningen varit räddningen. Hade jag inte haft träningen vet jag inte hur jag hade klarat mig igenom det här. Det är mentalt som jag har gått på för hårt, kroppen är det inget fel på.

Ritat huset själv

Det är för prispengarna från boxningen som hon har rest huset med det passande namnet Boxarkullen. Det ligger ett stenkast från hennes föräldrahem, på andra sidan den lilla grusvägen bor hennes bror. Timmerhuset som Frida Wallberg själv ritat och varit med och byggt ligger på en sluttning ned mot en sjö. Utsikten är makalös och när solen bryter igenom känns det som att hösten inte kan bli vackrare.

Frida Wallberg visste redan som liten att det var här hon ville bo. Att hon ville bygga ett hus mitt emot där hennes morfar tidigare hade ett stort trädgårdsland.

- Det är här jag mår som bäst, det har det varit hela tiden. Redan innan skadan. Det var hit jag åkte för att hitta krafterna innan jag skulle gå en match. Jag har min familj och gamla vänner här, det betyder mycket och jag känner mig lugn och trygg här.

Det är också i huset som Frida Wallberg efter bakslaget bestämt sig för att tillbringa ännu mer tid.

- Jag måste göra det nu, ta det ännu lugnare och inse att jag inte klarar av de där sakerna som kan tyckas som små vardagsting.

- Jag kan inte placera saker i olika fack, i min hjärna är allt i samma och fack och till slut blir det väldigt snurrigt. Det kan vara allt från att laga mat till att köra Nellie till skolan, fixa någon grej på stan. Helt plötsligt kan allt sluta med ett enda virrvarr.

- Det är frustrerande att inte klara av vardagssaker, jag blir stressad av det.

Om du jämför med när vi sågs i februari och nu, hur mår du då?

- Det har varit en jävla nedgång, det har det. Sommaren var bitvis ohyggligt tuff, framför allt psykiskt. Jag vaknade varenda morgon med en sjuk värk i skallen och det sätter sig på humöret.

Talet fungerar bättre

Frida Wallberg är öppen när hon berättar om sitt hälsotillstånd, till skillnad från när vi sågs i februari.

Talet som tidigare varit bristfälligt stundtals, med tappade ord och osammanhängande meningar, fungerar mycket bättre nu. Hon försvinner inte heller i väg i tanken lika ofta, intrycket är en mer närvarande Frida Wallberg även om hon säger att hon fortfarande har stora koncentrationsproblem.

Sedan är det "den där extrema tröttheten".

- I somras hade jag en period då jag inte orkade gå upp förrän ett-två på eftermiddagen. Det fanns varken lust eller vilja. Jag orkade inte kliva ur sängen helt enkelt.

- Men allt det där är mentalt, det sitter i skallen.

"En jävla kamp varje dag"

Frida blir tyst en stund, blickar ut genom de stora panoramafönstren. Träd med färgsprakande höstlöv, nedanför den spegelblanka sjön där hon fiskat kräftor några veckor tidigare.

- Det är en jävla kamp varenda dag jag vaknar. Jag får tvinga mig upp de där dagarna. Det är tufft, jag hatar att vara trött.

- Jag har flera dagar då jag mår riktigt bra, så bra att jag nästan glömmer bort att jag hade en hjärnblödning förra sommaren. Men sedan kan nästa dag vara helt tvärtom, då kommer smällen och jag mår skit. Och den pendlingen fram och tillbaka, den är tuff.

Tillbaka på ett barns nivå

Till en början handlade det mesta, i stort sett allt, om att ta sig tillbaka fysiskt för Frida Wallberg. Lära sig gå, prata, äta. Efter hjärnblödningen var Wallberg på ett sätt tillbaka på ett barns nivå där allt måste läras på nytt. Men samtidigt som hon har fått bättre fysik har problemen blivit mer mentala.

- När jag kände mig starkare i kroppen kom det andra, huvudet, koncentrationssvårigheterna och tröttheten. Och ångesten.

- Jag får ångestattacker, riktig panikångest när jag inte alls förstår vad som händer i min kropp.

När inträffar det?

- Det kan komma närsomhelst, senast var när jag satt på cykeln på gymmet. Det bara kommer över mig, jag får panik och jag känner att jag måste bort därifrån fort, jag måste hem.

Hur länge håller en sådan attack på?

- Det kan vara allt ifrån några sekunder till ett par minuter, och vissa dagar kan de komma flera gånger.

Priser i vardagsrummet

Precis innanför entrén i det luftiga vardagsrummet står ett stort skåp. Inte ett prisskåp i bemärkelsen att det har glasdörrar men längst upp står fem-sex stora pokaler. Över hänger ett fotografi på Frida Wallberg iförd boxningshandskar och med en blick som skulle få de flesta att ta ett steg bakåt i ringhörnan.

- Det där är långt ifrån alla priser, säger Frida när jag påpekar att det är kul att se att hon har något förknippat med boxning framme.

Senast vi sågs varken orkade eller ville hon prata om boxningen, nu gör hon det, men relationen till boxningen är speciell.

- Boxningen intresserar mig inte längre, åtminstone inte just nu. Det finns inget fokus där, inte än.

Finns det något jobbigt med att ha pokalerna framme, att påminnas om boxningen?

- Nej, det känner jag inte. Boxningen har ändå varit så stor del av mitt liv. Jag känner inget hat mot boxningen och jag kan fortfarande se mycket glädje med boxningen. Men det som hände skulle inte få hända. Och jag kände att det var min match.

Tänker du ofta tillbaka på matchen?

- Ja, och framför allt på att jag varken kunde gå, prata eller äta första tiden. Det är också då jag inser att jag också har haft tur, det kunde ha gått ännu värre. Jag kunde ha dött.

Vad säger läkarna om risken att drabbas av en ny hjärnblödning?

- Det kan de inte säga, men det är klart att det finns en risk och det är väl också lite där rädslan ligger, om det skulle kunna hända igen.

Har du sett matchen när du skadades i efterhand?

- Nej, jag är inte där än och jag följer ingen boxning alls.

- Jag har varit nere i lokalen i Åtvidaberg och tränat några gånger, inte boxning utan annan träning, men så fort någon annan börjar slå säck eller platta måste jag ut och därifrån direkt. Jag klarar inte av att vara där.

- Det var boxning här i helgen och de frågade om jag inte skulle komma ner och titta men det kände jag direkt att jag inte ville.

Frida Wallberg pratar hellre om hur hon efter hjärnblödningen delvis har fått en annan syn på livet.

- Jag njuter mer av de små sakerna nu. Jag kan vara nöjd med att bara sitta och fika med familjen. Tidigare tog man bara saker och ting för givet.

Hur långt fram i tiden tänker du, hur ser framtidsplanerna ut?

- Jag har massa saker jag skulle vilja göra men jag inser att det fortfarande är lång väg kvar innan jag är där igen.

- Drömmen är att hålla föreläsningar, jag vill inspirera andra att ta sig ur en svår situation. Det tror jag att jag skulle kunna göra bra.

 

Missa inga sportnyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!