Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Lundhs ilska: "Avgå juryn!"

Publicerad

Sarah Sjöström fick Bragdguldet för andra gången för sina tre VM-guld och sex världsrekord. 

Olof Lundh, fotbollstyckare på TV4, är inte förtjust i valet. 

"Hur i helvete kunde inte landslaget få Bragdguldet? Avgå juryn", skriver Lundh på Instagram. 

Sarah Sjöström har haft ett sagolikt 2017. VM blev en enda uppvisning med tre VM-guld och ett silver. Dessutom satte hon sex nya världsrekord under året – två på de mest prestigefyllda distanserna, 50 meter frisim och 100 meter frisim.

De andra favoritkandidaterna i Bragdguldet-utdelningen, herrlandslaget i fotboll och Peder Fredricson, fick se sig slagna.

Sjöström vinner Bragdguldet

"För historisk guldjakt och unik rekordslakt i en serie särklassiga bragder", skrev Bragdnämnden i sin motivering. 

Men alla var inte ense med Bragdnämnden. TV4-profilen och fotbollsexperten Olof Lundh vädrade sin frustration på Instagram

Lundhs frustration

"Hur i helvete kunde inte landslaget få Bragdguldet? Avgå juryn. Inget ont om Sarah Sjöström men det herrlandslaget gjorde var en bragd", skriver Lundh. 

Sveriges herrlandslag tog sig till VM i en kvalgrupp med stornationerna Frankrike och Holland. Man säkrade kvalificeringen med en playoffseger mot Italien.  

– Sarah Sjöström är en etablerad världssimmare, som gör något fantastiskt, men det heter ju Bragdguldet. För mig är det som landslaget gjorde en bragd. Och det är inte det Sarah Sjöström gör i år. Men fotbollen uppmärksammas sällan i de här sammanhangen, säger Lundh när SportExpressen ringer upp. 

Det du känner är att man ska prestera över förväntan för att det ska klassas som en bragd?

– När man slår ut ett lag som inte missat VM sedan 1958 och inte missat ett stort mästerskap sedan 1992, med alla förutsättningar som fanns, utan Zlatan... jag tycker till och med att Östersund kommer före i min bragdmätning framför Sarah Sjöström. Jag kan inte riktigt förstå det. Jag är ju part i målet eftersom jag jobbar med fotboll, men det är ett konstigt val. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag