Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ludmila Engquist: "Jag försökte ta livet av mig"

Ludmila Engquist med sonen Elias i spansk miljö för knappt ett år sen - nu har familjen flyttat hem till Sverige. På onsdagskvällen träder hon fram i tv och berättar om självmordstankarna efter dopingavslöjandet 2001.
Foto: TOMMY

Nästan fyra år efter avslöjandet som i ett slag förvandlade Ludmila Engquist från nationalidol till dopingfuskare träder hon fram i en tv-intervju med Stina Lundberg Dabrowski.
En intervju som innehåller allt från en sagolik karriär och besegrad bröstcancer till självmordsförsök - och återfunnen livsglädje.


TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Intervjun med Ludmila Engquist sänds i SVT2 på onsdagskvällen. Intervjun gjordes i augusti och förhandsvisades på tisdagen. - Sällan har jag blivit så berörd av en intervju, säger Stina Lundberg Dabrowski. Det är bland det starkaste jag har gjort. Direkt efter intervjun sa Ludmila: "släng banden". Men när hon såg den klippta versionen godkände hon den. - Jag skulle gärna ha låtit intervjun vara längre än en halvtimme, då hade den blivit mycket mer mångfacetterad. Det var en så tung intervju, så många tunga frågor.

Försökte ta sitt liv

I programmet passerar Ludmila Engquists hela liv revy. Från den fattiga, stränga barndomen i Tambov söder om Moskva, och ljuset, friidrotten, som blev hennes chansen till ett bättre liv, till framgångarna som häcklöperska som förde henne till toppen och dopingförnedringen som drev henne till självmordets rand. "Jag försökte ta livet av mig", bekräftar hon. Slående i programmet är hennes vilja att alltid bli bäst, ända från barndomen. En vilja som tog henne från armodet i det forna Sovjet till en bejublad idrottskarriär i väst och Sverige - och som till slut drev henne för långt. Till doping i jakten på en OS-medalj i bob. "Varför bob? Det undrar jag med. Det blev för mycket ansvar med all runt omkring, jag var livrädd för bob. Dopingen var nästan en befrielse".

Vill bli förlåten

Det framgår att Ludmila Engquist ännu inte tycker att hon har fått folkets förlåtelse. Samtidigt visar hon ingen självömkan. "Jag tycker att man ska kunna förlåta", säger hon. "Det var mitt eget fel. Jag får ta straffet". I dag säger sig Ludmila vara nöjd med sitt tillbakadragna liv. Hon jobbar som massör, håller föredrag ibland och bor i ett hus utanför Stockholm med sin man Johan, sonen Elias och hunden Naja. - Jag fick uppfattningen att Ludmila i dag är en lycklig människa. Men hon vill kunna gå på gatan utan att känna sig rädd för vad folk ska tycka, säger Stina Lundberg Dabrowski. - Det som slagit mig är att hon är helt bortraderad. Allt hon gjort finns inte längre.

Guds gåva

Ludmila Engquist berättar att hunden Najan var en tröst tiden efter avslöjandet, då paret bodde i Spanien. Men sedan kom Elias. "Vi försökte skaffa barn i två år. Så fick vi Elias, Guds gåva," säger hon om sin nu 1,5-årige son. Ludmila Engquist säger sig inte vara säker på att hon och Johan hade skaffat barn om hennes idrottskarriär inte hade tagit en sådan negativ vändning. Så ur den synvinkeln har allt elände ändå varit värt priset. Som hon uttrycker det: "Jag skulle kunna ta piller en gång till för att få Elias".  PETER WIKSTRÖM

FAKTA

Ludmila Engquist
Född: 21 april 1964, i Tambov, Ryssland (dåvarande Sovjetunionen).
Familj: Maken Johan Engquist, sonen Elias 1,5 år, och dottern Natasja, 23, från tidigare äktenskap.
Främsta meriter i friidrott, 100 m häck: VM-guld 1991 i Tokyo (för Sovjet), 1997 i Aten, VM-brons 1999 i Sevilla, OS-guld i Atlanta 1996.
Övrigt: Flicknamn Leonova.
Tidigare gift med häcktränaren Nikolaj Narozjilenko.
Avstängd för doping i februari 1993, återinrättad i december 1995 på grund av "särskilda skäl".
Flyttade till Sverige 1993, svensk medborgare i juni 1996.
Fast för doping på nytt i november 2001.
Aktuell: Medverkar i en intervju med Stina Lundberg Dabrowski i SVT2 på onsdagen.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.